Waarom worden mijn voorgeschreven medicijnen niet vergoed door zorgverzekeraar?

Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland per inwoner gemiddeld ongeveer 350 euro per jaar uitgeven aan geneesmiddelen. In de meeste gevallen zullen voorgeschreven medicijnen gewoon worden vergoed door je zorgverzekeraar. Dit zal echter niet altijd het geval zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een lijst opgemaakt waarin vermeld staat welke medicijnen de zorgverzekeraar verplicht moet vergoeden en voor welke geneesmiddelen de verzekerde een eigen bijdrage moet leveren. In een aantal gevallen kan het dus voor komen dat voorgeschreven medicijnen niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan zijn dat je voor het ene medicijn geen vergoeding krijgt, terwijl hetzelfde middel van een ander merk wel vergoed wordt. Of een medicijnen vergoed wordt, hangt daarom ook af van het medicijnbeleid van je zorgverzekeraar. Dit medicijnbeleid moet de zorgverzekeraar in de polisvoorwaarden vermelden.

Stel dus dat je medicijnen krijgt voorgeschreven door de huisarts die onder de tweede categorie vallen, zal je een eigen bijdrage moeten betalen. Een andere mogelijkheid is dat de huisarts een duurdere variant heeft voorgeschreven van een middel dat de zorgverzekeraar vergoedt. Zorgverzekeraars hanteren meestal de tarieven van de goedkoopste variant, en dan zal je zelf het verschil tussen het goedkoopste medicijn en het door je huisarts voorgeschreven medicijn zelf moeten bijleggen.

Op de website van Mijnmedicijnvergoeding.nl staat per middel welke vergoedingen zorgverzekeraars hanteren.

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in augustus 2014. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.