Aegon ook dit jaar beste verzekeraar op social media

Net als het afgelopen jaar is Aegon ook dit jaar weer uitgeroepen tot de beste verzekeraar op social media. De verzekeraar heeft daardoor de Gouden Award 2015 gewonnen. Centraal beheer en Nationale Nederlanden bezetten respectievelijk op de tweede en derde plaats.
Aegon weer nummer 1 op sociale media en wint tweede Gouden Award

Aegon weer nummer 1 op sociale media en wint tweede Gouden Award

Het is dit jaar alweer het vijfde achtereenvolgende jaar van de Social Media Insurance Monitor dat op initiatief van ITDS is ontstaan. Voor het toekennen van de Gouden Award 2015 zijn er 76 verzekeraars in de beoordeling meegenomen. De verzekeraars op de eerste drie posities blijken volgens ITDS het meest actief te zijn op verschillende social mediakanalen. Bovendien beschikken Aegon, Centraal Beheer en Nationale Nederlanden over een duidelijke contentstrategie, waarbij de aandacht steeds gericht is op nieuwe kanalen.

Sterke punten van Aegon

Aegon is net als in 2014 ook dit jaar weer op de eerste plaats terechtgekomen. Dat komt doordat de verzekeraar niet alleen slim is in het gebruik van data, maar zich ook sterk richt op rechtstreekse dialogen die via social mediakanalen gevoerd kunnen worden. Ook is Aegon actief gericht op het gebruik van video´s.

Een van de doelen van Aegon met betrekking tot het inzetten van social media is om een rechtstreekse relatie met de verzekerde op te bouwen. Verder is de focus gericht op samenwerking om zo op een interactieve manier met de klant concrete ideeën uit te werken. Er wordt sterk de nadruk gelegd op leggen van contact met klanten via social mediakanalen, waarbij er sprake is van een proactieve houding van de verzekeraar. Dat blijkt onder meer doordat klanten relevante vragen over het productaanbod voorgelegd krijgen. Aegon wordt door deze handelswijze als een inspiratie voor de branche gezien.

Centraal Beheer en Nationale Nederlanden

Centraal Beheer is eveneens actief op verschillende social media en maakt onder meer gebruik van de gelegenheid om te experimenteren. De fanbase is groot bij deze verzekeraar en social media maakt deel uit van een grotere online strategie. Er worden een aantal pijlers als uitgangspunt genomen, zoals vermaken, ondersteunen en vertrouwen. De klant staat in ieder geval altijd in het middelpunt bij deze verzekeraar. Bij Nationale Nederlanden is er sprake van een duidelijke strategie, waarbij de nadruk van de inzet van social media ligt op meetbaarheid en inzichtelijkheid in de verschillende systemen.

Rol van social media

Er zijn een aantal verzekeraars, zoals Aegon, Centraal Beheer Achmea en Nationale-Nederlanden die volop gebruikmaken van social media. Er zijn echter ook nog een groot aantal verzekeraars die het belang ervan minder hoog inschatten of geen idee hebben op welke wijze social media het beste gebruikt kan worden. Bovendien wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van data en metingen.

Naast dat niet alle verzekeraars social media optimaal gebruiken, geldt ook dat er met betrekking tot de inzet van mobiel gebruik nog veel winst valt te behalen. De verzekeraars lijken daarin nog niet de goede weg hebben gevonden om klanten mobiel te benaderen. Dat terwijl consumenten steeds vaker mobiel online zijn. De verzekeringsbranche dient in het geheel dan ook nog beter in te zetten op social media en mobiel.

Gepubliceerd op 6 november 2015 om 11:28 uur. Geactualiseerd op 16 november 2016 om 11:36 uur.