ANWB No-claim tool als hulpmiddel voor claimen van schade

Schade claimen via de autoverzekering is niet altijd even gunstig, want dat kan invloed hebben op de hoogte van de no-claimkorting. De ANWB heeft nu een tool ontwikkeld, waarmee bepaald kan worden of het claimen van schade gunstig is of niet.
Wel of geen schade claimen? De ANWB No-claim tool biedt hulp

Wel of geen schade claimen? De ANWB No-claim tool biedt hulp

Verzekeraars geven automobilisten een korting op de premie van de autoverzekering als er zonder schade gereden wordt. Deze korting wordt de no-claimkorting genoemd. Meer schadevrije jaren leidt steeds weer tot een hogere korting op de premie van de autoverzekering. De premiekorting kan op de bovenste trede van de bonus/malus schaal wel oplopen tot 80 procent. Indien een verzekerde met een no-claimkorting te maken krijgt met een schadesituatie, dan is het nog maar de vraag of het verstandig is om de schade ook te claimen. Het kan namelijk voordeliger zijn om kleine schades zelf te betalen om de hoge premiekorting te behouden.

No-claim tool

Het is bij het ontstaan van schade niet altijd even gemakkelijk om te bepalen of het wel of niet gunstig is om zelf de schade te betalen of deze via de autoverzekering te claimen. De ANWB heeft daar wat op bedacht en heeft een speciale No-claim tool ontwikkeld. Aan de hand van deze tool kunnen verzekerden nagaan of het gunstig is om de schade voor eigen rekening te nemen of te laten vergoeden door de verzekeraar.

Er wordt na het invullen van de gegevens een online advies gegeven op basis van de persoonlijke situatie en de informatie zoals deze bij de verzekeraar bekend is. De No-claim tool is helaas niet voor iedereen beschikbaar, want de tool is uitsluitend toegankelijk voor verzekerden via ‘Mijn ANWB verzekeringen’. Om een account aan te kunnen maken is een lidmaatschapsnummer nodig. Iedereen die een lidmaatschapsnummer heeft en een account aan kan maken, kan profiteren van de mogelijkheid om de No-claim tool te gebruiken.

Gevolgen van schade claimen

Bij het claimen van schade heeft dat altijd een gevolg voor de positie op de bonus/malus ladder. De positie zal dan namelijk dalen en dat betekent ook dat de hoogte van de no-claimkorting zal dalen, waardoor de premie van de autoverzekering stijgt. Indien er in een jaar meerdere keren schade wordt geclaimd, dan kan dat er zelfs voor zorgen dat het aantal schadevrije jaren negatief wordt. Er kan in dat geval een toeslag op de premie in rekening worden gebracht en daarbij is de no-claimkorting dan verloren. Overigens geldt dit alleen voor schade die door eigen schuld is ontstaan. Schade die door anderen is ontstaan, zal geen gevolgen hebben voor de no-claimkorting.

No-claimbeschermer

Er zijn verzekeraars die de gelegenheid bieden om voor een no-claimbeschermer te kiezen. De premie van de autoverzekering wordt dan beschermd indien er schade wordt geclaimd. Er is echter wel sprake van een valkuil. De schadevrije jaren dalen namelijk wel en dat kan gevolgen hebben bij het overstappen naar een andere verzekeraar. De premie kan daar in één keer veel hoger uitvallen doordat de no-claimkorting lager uitvalt op basis van het aantal schadevrije jaren.

Lees ook:

Gepubliceerd op 9 april 2015 om 17:36 uur in de categorie autoverzekering.