Met caravan achter de auto op vakantie?

Er zijn veel mensen die ervoor kiezen om met de caravan achter de auto op vakantie te gaan. Niemand gaat er bij voorbaat vanuit dat er een ongeluk kan gebeuren of dat er op de camping ineens een hevige hagelbui komt die inslag veroorzaakt op het dak van de caravan. Het is echter toch goed om daar even bij stil te staan voor vertrek en te kijken of de autoverzekering en de caravanverzekering voldoet.
Ga goed verzekerd op reis wanneer je besluit met de caravan op vakantie te gaan

Ga goed verzekerd op reis wanneer je besluit met de caravan op vakantie te gaan

Er bestaat geen verplichting om een caravanverzekering af te sluiten voor een caravan, maar het kan wel verstandig zijn als je niet het risico op financiële schade wenst te lopen. Overigens geldt voor het rijden met een caravan achter de auto dat als er schade wordt veroorzaakt aan anderen er een beroep kan worden gedaan op de autoverzekering. Schade die daardoor ontstaat aan de caravan valt echter niet onder de dekking van de autoverzekering.

Schade aan de eigen caravan

Het is altijd vervelend als er schade aan de caravan ontstaat en zeker als je voor de kosten daarvan moet opdraaien. Dat kan voorkomen worden door een gedegen caravanverzekering af te sluiten. Het is zowel mogelijk om voor nieuwe caravans als voor tweedehands caravans een verzekering af te sluiten. Overigens geldt dat de verzekering eveneens kan worden afgesloten als het een vouwwagen betreft.

De situaties, waarin er schade kan ontstaan aan de caravan zijn zeer divers. Een voorbeeld daarvan is dat er brand ontstaat, waardoor het vakantiehuis op wielen ernstig wordt beschadigd of zelfs helemaal verloren gaat. Storm en hagel kunnen altijd voorkomen en ook als je bijvoorbeeld met de caravan in Frankrijk kampeert. Bij een klein hagelbuitje zal er niet veel gebeuren, maar dat wordt al snel anders als er ineens hagelstenen zo groot als golfballen uit de lucht komen vallen.

Een andere situatie, waarin er financiële schade ontstaat, is als jouw caravan gestolen wordt. Het komt wel voor dat mensen een dag voor vertrek de caravan inpakken met koffers en proviand om dan nog even te slapen en vervolgens te vertrekken, maar dat op het moment van vertrek de caravan blijkt te zijn gestolen. Of dat er tijdens jouw kampeervakantie onverwachts is ingebroken in de caravan en er waardevolle goederen zijn verdwenen.

Het hoeft niet zo te zijn dat je tijdens de reis of vakantie met de caravan in een situatie belandt, waarin er schade ontstaat. De kans is echter voor iedereen aanwezig en het is dan prettig om onbezorgd op vakantie te gaan in de wetenschap dat er een goede caravanverzekering is afgesloten.

De keuze tussen wel of geen caravanverzekering afsluiten is snel gemaakt als je de voorkeur geeft om onbezorgd en goed verzekerd op reis te gaan. Het is uiteraard mogelijk om tussen verzekeraars een vergelijking te maken, waarbij het aan te raden is om niet alleen naar de basisdekking te kijken, maar ook naar beschikbare aanvullende dekkingen.

Met de caravan op vakantie? Ga goed verzekerd op reis!
Aanvullende dekkingen

Hagelschade en stormschade vallen doorgaans niet standaard onder de basisdekking van een caravanverzekering. Als jouw caravan over een hagelbestendig dak beschikt, dan kun je bij meerdere verzekeraars van een korting op de premie profiteren. Bij een hagelbestendig dak kun je onder meer denken aan een caravan die is voorzien van een polyesterdak. Als de caravan een bouwjaar van 2005 of hoger heeft, dan geldt dat er een certificaat is verstrekt als er sprake is van een hagelbestendig dak.

Een inbraak in woningen is zo gepleegd, maar wat denkt je als je op vakantie bent met de caravan. Het dievengilde houdt doorgaans geen vakantie en er zijn dan ook inbrekers die tijdens jouw vakantie op de camping hun slag slaan en inbreken in jouw caravan. Dat kan overigens ook onderweg gebeuren op parkeerplaatsen als je besluit om daar even uit te rusten. Het kan dan ook raadzaam zijn om bij het afsluiten van een caravanverzekering ook de inboedel mee te verzekeren via een aanvullende dekking.

En de auto dan?

Als je met de caravan achter de auto op vakantie gaat, geldt dat minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. De WA autoverzekering is namelijk voor iedere eigenaar van een auto verplicht om af te sluiten. Tijdens de reis naar jouw vakantiebestemming kan er van alles gebeuren. Zo kun je met jouw auto een ongeluk veroorzaken, dat tot schade leidt bij derden. Daar is de dekking wettelijke aansprakelijkheid van de autoverzekering voor bedoeld. Schade aan jouw eigen auto zal in dat geval niet vergoed worden. Daarvoor dien je en uitgebreide autoverzekering te hebben. Overigens is de autoverzekering geldig in het buitenland tijdens het reizen en in de vakantie in vele landen.

Bij het op vakantie gaan met de auto en caravan is er nog een situatie, waar je rekening mee dient te houden en dat is dat er pech onderweg kan ontstaan. Daar sta je dan, aan de kant van de weg met een auto die niet meer verder wil. Het is dan prettig om te weten dat er een mogelijkheid bestaat om dit soort situaties gemakkelijk op te lossen met een dekking voor pechhulp in het buitenland. Je hoeft je dan bijvoorbeeld geen zorgen te maken om vervangend vervoer of voor het repareren van de auto.

Mocht er tijdens de reis of vakantie sprake zijn van schade, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar. De meeste verzekeraars bieden tegenwoordig een handige app met alle informatie en gegevens, waar je via de smartphone of tablet toegang tot kunt krijgen. Je kunt bij jouw eigen verzekeraar nagaan of er een app beschikbaar is. In andere gevallen is het uiteraard aan te raden om de gegevens van de caravanverzekering en autoverzekering bij de hand te hebben.

Als je goed verzekerd met de caravan achter de auto op reis gaat, is er in elk geval sprake van een zorg minder. Mocht er dan wat gebeuren wat financiële schade veroorzaakt, dan hoef je je over de vergoeding daarvan geen zorgen te maken. Heb je nog geen caravanverzekering? Zet dan alle voordelen en nadelen op een rij en overweeg of het inderdaad verstandiger is om goed verzekerd op reis te gaan met de caravan.

Gepubliceerd op 1 juli 2015 om 11:44 uur in de categorie autoverzekering.