Colllectieve zorgverzekering niet altijd voordeliger

Een collectieve zorgverzekering lijkt vaak een stuk voordeliger. Toch blijkt dat veel mensen met een collectieve verzekering juist duurder uit zijn. Toch sluiten jaarlijks veel mensen een collectieve zorgverzekering af.
Een zorgpolis afsluiten via bijvoorbeeld je werkgever hoeft niet altijd voordeliger te zijn

Een zorgpolis afsluiten via bijvoorbeeld je werkgever hoeft niet altijd voordeliger te zijn

Door het afsluiten van een collectieve verzekering via bijvoorbeeld je werkgever of een andere organisatie kan je tot maximaal 10% korting krijgen op je basisverzekering en 20% op je aanvullende verzekering. Dit klinkt natuurlijk allemaal erg aantrekkelijk, vooral omdat zorgverzekeringen ieder jaar weer stijgen. Uit onderzoek van Pricewise is echter gebleken dat dit in veel gevallen echter niet voordeliger, maar juist duurder uit kan vallen voor jou als consument.

Individuele behoefte zorg

Ongeveer de helft van alle verzekerden heeft een collectieve zorgverzekering. Vaak is de keuze uit zorgverzekeringen, en dan met name de aanvullende verzekeringen, bij zo’n collectiviteit beperkt. Het gevolg daarvan is dat zo’n collectieve zorgverzekering niet bij de zorg past die jij nodig hebt en je dus betaalt voor zorg die je niet gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je als man kraamzorg in je pakket hebt zitten. Ook de Consumentenbond raad aan om een persoonlijke keuze te maken en adviseert daarbij ook te kijken naar de service van de verzekeraar.

Regels collectieve verzekering

Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft ook onderzoek laten doen naar collectieve verzekeringen. In feite zijn collectieve verzekeringen gewoon de standaardpolissen van een verzekeraar, maar dan met een ander sausje zegt minister Schippers tegen dagblad Trouw. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat op haar verzoek regels opstellen waardoor het duidelijker moet worden op welke polis een collectieve verzekering is gebaseerd.

5 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

  • Ga na welke zorgkosten je de voorgaande 3 jaren hebt gemaakt en welke je aankomend jaar verwacht nodig te hebben.
  • Is het nodig om je aanvullend te verzekeren? Wegen de kosten op tegen de vergoeding die je krijgt. Wanneer je enkel kiest voor een basisverzekering dan zijn er vaak goedkopere alternatieven dan een collectieve verzekering.
  • Verwacht je weinig of geen zorg nodig te hebben én beschik je over voldoende financiële reserves? Verhoog dan je eigen risico.
  • Wil je zelf je zorgverlener kunnen kiezen, ga dan na welke voorwaarden je verzekeraar hiervoor hanteert.
  • Iedereen heeft een andere zorgbehoefte. Sluit dus voor ieder gezinslid zijn of haar eigen polis af.

Lees ook het volledige artikel: 5 tips voor het kiezen van een juiste zorgverzekering.

Vergelijk & bespaar

Tot 31 december heb je nog de tijd om zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen. Neem geen overhaaste beslissingen en lees de polisvoorwaarden goed door. Heb je wat langer de tijd nodig? Dan kan je ervoor kiezen je huidige verzekering per 1 januari 2017 op te zeggen. Je hebt dan nog tot 31 januari 2017 de tijd om een nieuwe polis te kiezen.

Gepubliceerd op 22 december 2016 om 9:00 uur in de categorie zorgverzekering.