5 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

Voor 19 november moeten de zorgverzekeraars de premies voor het volgende jaar bekend hebben gemaakt. Vanaf dan is het mogelijk voor consumenten om een nieuwe verzekering te kiezen en daarmee over te stappen. Wij geven jou 5 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering.
5 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

5 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

Zorgkosten in het verleden en de toekomst

Ga eens na welke zorgkosten jij in het verleden hebt gemaakt? Kwam je regelmatig bij de fysio, beoefende je een gevaarlijke sport waardoor je regelmatig naar het ziekenhuis moest of had je plannen om zwanger te raken? Er kunnen diverse oorzaken zijn waardoor jij gebruik hebt moeten maken van zorg.

Belangrijk om na te gaan is of je verwacht deze zorgkosten volgend jaar weer te maken. Natuurlijk kan niemand de toekomst voorspellen, maar we kunnen wel bij onszelf te rade gaan wat er momenteel speelt. Beoefen je namelijk nog steeds die gevaarlijke sport dan is de kans groot dat je volgend jaar weer naar de fysiotherapeut moet.

Is aanvullend verzekeren wel nodig?

Een basisverzekering is voor iedereen verplicht. De dekking van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid en is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Naast de basisverzekering kan je ook kiezen voor een aanvullende verzekering en ook voor een aparte tandartsverzekering. Deze verzekeringen zijn niet verplicht om af te sluiten.

Ga voor jezelf na hoeveel je gebruik denkt te maken van een aanvullende of tandarts verzekering? In veel gevallen ben je voordeliger uit om zelf per keer voor deze zorg te betalen, dan elke maand premie hiervoor af te dragen. Maak een overzicht van de verwachte kosten en vergelijk dit met de premie van je aanvullende/tandartsverzekering en de vergoedingen die je hieruit ontvangt.

Ieder gezinslid zijn eigen zorgverzekering

Niet iedereen heeft dezelfde behoefte aan zorg. Daardoor is het niet altijd de meest verstandige optie om gebruik te maken van een gezamenlijke zorgpolis. Zet ieder voor zich op een rij aan welke zorg hij of zij denkt behoefte te hebben volgend jaar.

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de eigen zorgpolis. Maken jij en je partner beide gebruik van verschillende zorgverzekeringen, dan is het verstandig om je kinderen mee te verzekeren op de polis met de meest uitgebreide dekking.

Verhoog het vrijwillig eigen risico

In Nederland kennen we een verplicht eigen risico van € 385 voor de basiszorgverzekering. Dit bedrag kan je, met stappen € 100 per keer, vrijwillig verhogen naar € 885. In ruil hiervoor kennen verzekeraars dan een korting toe op je maandpremie.

Wanneer is het nou verstandig om te kiezen voor zo’n vrijwillig eigen risico? Wanneer je premiebesparing hoger is dan wat je jaarlijks kwijt bent aan eigen risico, dan is het te overwegen om je eigen risico te verhogen. Wel is het zo dat je over voldoende financiële reserve moet beschikken. Heb je namelijk toch zorg nodig, dan zal je tot aan het afgesproken bedrag zelf moeten betalen. Kan je dit niet betalen doordat je te weinig financiële buffers achter de hand hebt, dan is het verhogen van je eigen risico wellicht niet zo verstandig.

Vergelijk je zorgverzekering

Met de introductie van de zogenaamde zorgverzekeringskaart, zou het vanaf dit jaar makkelijker moeten zijn om basisverzekeringen met elkaar te vergelijken. Deze zorgverzekeringskaart geeft o.a. een overzicht van welke zorg er vergoed wordt, met welke zorgaanbieder de verzekeraar afspraken heeft en wat de vergoeding is bij niet-gecontracteerde zorg.

Neem geen overhaaste beslissingen als het gaat om je zorgverzekering. Vanaf half november moet iedere verzekeraar zijn prijzen presenteren voor het volgend jaar. Je hebt dan tot 31 december de tijd om te vergelijken en over te stappen. Neem de tijd om de zorgpolissen met elkaar te vergelijken. Lees de polisvoorwaarden goed door en bereken wat voor jou de beste basis- en eventueel aanvullende zorgverzekering is.

Gepubliceerd op 14 november 2016 om 14:00 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 16 november 2016 om 15:35 uur.