Online buzz rond zorgverzekeraars met kwart gedaald

Tijdens de overstapperiode was er flink minder buzz rond zorgverzekeraars. De online buzz ten opzichte van een jaar eerder daalde met 25 procent. Voornaamste reden zou zijn dat verzekeraars minder reclame rond zorgverzekeringen hebben gemaakt, zo blijkt uit onderzoek van Porter Novelli en Clipit.
Minder online buzz rond zorgverzekeraars tijdens overstapperiode

Minder online buzz rond zorgverzekeraars tijdens overstapperiode

Over de zorgverzekeraars VGZ, Menzis en Univé werd online het meest gesproken. De berichten op sociale media en fora zijn over het algemeen positief. Er werd vooral veel buzz gecreëerd tijdens de bekendmakingen van de premies en issues die spelen rond individuele merken die vooral op Twitter en fora worden besproken. Afgelopen overstapperiode was de online buzz rond zorgverzekeraars een stuk minder dan een jaar eerder. Na een piek in 2014 van 40 procent, daalde de online buzz dit jaar met 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van Porter Novelli en Clipit. Beide bedrijven hebben van ruim 51 zorgverzekeraars de conversaties gemonitord en geanalyseerd.

Flink minder online buzz
Opvallend is vooral dat de online buzz met ruim een kwart is gedaald. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met gezamenlijke afspraken van verzekeraars om minder reclame rond de zorgverzekering te maken tijdens de overstapperiode. Daarnaast was er ook sprake van een lagere premiestijging en speelden er minder mediagevoelige issues als vrije artsenkeuze. Tijdens de overstapperiode verschenen er 143.334 berichten op sociale media en fora over zorgverzekeraars. In 2014 lag het totale aantal berichten nog op ruim 190.258. Van de online kanalen zijn de meeste berichten afkomstig van Twitter, namelijk 84.525 berichten.

Juriaan Vergouw van Porter Novelli: “Je ziet dat Twitter nog steeds belangrijk is maar minder dan voorheen wordt gebruikt als kanaal om vragen te stellen of om ongenoegen te uiten. De populariteit van Twitter is tanende. Het gaat steeds meer via kanalen zoals WhatsApp waar veel verzekeraars actiever zijn met webcare. Daarnaast gaat een groot deel van gesprekken met verzekeraars ook via persoonlijke berichten op Facebook.”

Resultaten verzekeraars
In de top 3 meest besproken merken staan: VGZ met 23.554 berichten, Menzis staat met 16.916 berichten op de tweede plaats en Univé met 12.615 berichten op de derde plaats. De meeste conversaties zijn het resultaat van webcare. De trend dat de meeste zorgverzekeraars relatief zelf weinig berichten initiëren op sociale media zet zich door. Zorgverzekeraar VGZ zendt bijvoorbeeld zelf slechts 8 procent eigen berichten uit. Ook Menzis stuurt zelf weinig berichten uit met 11 procent. Zorgverzekeraars Anderzorg (31%), FBTO en Ditzo (beide 24%) doen zelf het meest aan het creëren van online buzz rond het merk.

Het meest positief benaderde merk is Zekur, het budgetlabel van Univé. De verzekeraar haalt de meeste positief getinte berichten op, namelijk 96 procent. Gevolgd door Friesland Verzekeraar (89%) en Zorg en Zekerheid (86%). Zekur scoort voornamelijk positief doordat de verzekeraar een actie heeft waarbij mensen kunnen wandelen, hardlopen of fietsen. De zorgverzekeraar sponsort hier een donatie van deelnemers aan goede doelen.

Gepubliceerd op 28 januari 2016 om 15:44 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 10:23 uur.