Restitutiepolis blijft bestaan in nieuw zorgakkoord

Ook in het nieuwe zorgakkoord blijft de restitutiepolis bestaan. Dat zijn Minister Schippers van Volksgezondheid, Zorgverzekeraars Nederland en de zorgsector in de zorgakkoorden voor 2014 overeengekomen. Wel zullen er belangrijke aanpassingen plaatsvinden om kostenstijgingen in de zorg terug te dringen.
Zorgverzekeraars mogen vergoedingen binnen de restitutiepolis verlagen

Zorgverzekeraars mogen vergoedingen binnen de restitutiepolis verlagen

De restitutiepolis blijft ook in 2014 onderdeel uitmaken van het basispakket. Ook worden er nieuwe aanpassingen gedaan om de kostenstijgingen in de zorg terug te dringen. Daarbij zal naar verwachting de restitutiepolis wel voor een deel worden aangepast. Dat maakte Minister Schippers van Volksgezondheid gister bekend als onderdeel van de met het zorgveld gesloten zorgakkoord.

Bij een restitutiepolis kan de verzekerde zelf kiezen naar welke zorgverlener men gaat. De verzekerde heeft daarmee dus veel keuzevrijheid, men is namelijk niet gebonden aan de afspraken die de zorgverzekeraar met zorgverleners heeft gemaakt. Deze polis is echter duurder dan een naturapolis, waarbij de zorgverzekeraar met een beperkt aantal zorgverleners samenwerkt waar de verzekerde terecht kan. De naturapolis is vaak goedkoper, maar biedt minder keuzevrijheid.

In het nieuwe zorgakkoord is nu besloten dat zorgverzekeraars meer mogelijkheden krijgen om aan te sturen op gecontracteerde zorg. Het wordt namelijk voor zorgverzekeraars mogelijk om bij een naturapolis als basisverzekering de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg te kunnen verlagen. Dat komt er op neer dat de zorgverzekeraar niet altijd meer de volledige rekening betaalt, maar bijvoorbeeld nog 80 procent. Bijvoorbeeld als de verzekerde zelf een zorgverlener kiest waarmee de zorgverzekeraar geen overeenkomst heeft (niet-gecontracteerde zorg).

De zorgsector hoopt met dit akkoord zorgverzekerden aan te sturen om meer voor naturaverzekeringen te kiezen. Afgesproken is wel dat zorgverzekeraars het inkoopproces transparanter maken voor zorgverleners. Steeds voor 19 november moeten verzekerden geïnformeerd worden over vergoedingen en inzicht hebben welke contract de zorgverzekeraar op dat moment heeft gesloten met zorgverleners. Zo kunnen verzekerden goed geïnformeerd een besluit nemen om wel of niet over te stappen van zorgverzekeraar.

Gepubliceerd op 17 juli 2013 om 16:19 uur in de categorie zorgverzekering.