Student en op kamers? Ga goed verzekerd op jezelf wonen!

Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur. Dat betekent dat ongeveer 250.000 eerstejaars studenten aan een nieuwe fase in hun leven beginnen. Ook studenten die op kamers gaan moeten rekening houden met een aantal verzekeringen. Zorg ervoor dat je inboedel goed verzekerd is!
Zorg er voor dat je als student goed verzekerd op kamers gaat

Zorg er voor dat je als student goed verzekerd op kamers gaat

Laptop, smartphone, boeken en dvd’s: zomaar een greep van de spullen die een student op kamers meestal wel in huis heeft. Al deze spullen bij elkaar zorgen er voor dat er toch een flink bedrag aan inboedel aanwezig is. Mocht er worden ingebroken of je spullen raken beschadigd door brand of lekkage, dan wil je dat dit goed verzekerd is. Voor deze schade kun je een inboedelverzekering afsluiten. Maar er zijn nog een aantal verzekeringen die je wellicht moet afsluiten.

De inboedelverzekering dekt schade aan je inboedel als gevolg van brand, storm of diefstal. De dekking van de inboedelverzekering is echter per verzekering en per verzekeraar verschillend. Schade die je expres veroorzaakt, wordt logischerwijs nooit vergoed. Het afsluiten van een inboedelverzekering kost vaak maar een paar tientjes per jaar, terwijl de inboedel in je kamer qua waarde al snel kan oplopen tot meer dan duizend euro. Bovendien heb je een inboedelverzekering al binnen enkele minuten afgesloten. Inboedelverzekeringen vergelijken? Bekijk het aanbod en sluit eenvoudig de beste inboedelverzekering af!

Zorgverzekering

Naast de inboedelverzekering is het ook belangrijk rekening te houden met verzekeringen, zoals de zorgverzekering, reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Tot je achttiende ben je kosteloos meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Ook als je niet meer thuis woont. Daarna kun je er voor kiezen om verzekerd te blijven via je ouders of kun je een eigen zorgverzekering aanvragen. Je moet in ieder geval binnen een maand na je achttiende verjaardag verplicht een eigen zorgverzekering hebben. Zelf een zorgverzekering afsluiten? Op Verzekeringen.com kun je zelf een zorgverzekering vergelijken op basis van de premie en polisvoorwaarden.

Reisverzekering

Bij de reisverzekering kun je ook als kind meeverzekerd zijn op de polis van je ouders. Dat geldt overigens ook voor wanneer je zelfstandig op vakantie gaat. Toch verschilt het per reisverzekering of kinderen die voor hun studie uitwonend zijn ook gedekt zijn op de gezinspolis. Wanneer je als achttienjarige nog thuis woont, kun je in veel gevallen nog tot je 27ste verjaardag op de polis van je ouders blijven staan. Ook uitwonende, studerende kinderen zijn bij de meeste verzekeraars namelijk nog gewoon meeverzekerd. Bij het einde van de studieperiode of bij de 27ste verjaardag stopt dit en moet je zelf de reisverzekering afsluiten. Daarnaast bieden niet alle verzekeraars deze regeling. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden om te zien wat in jouw geval de regels zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jij schade veroorzaakt aan andermans spullen. In dat geval ben jij aansprakelijk voor de schade. Schade die een ander heeft door jouw toedoen wordt gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering. De kans is groot dat je ouders een gezinsaansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Op deze verzekering ben jij dan meeverzekerd, ook als je als student uitwonend bent. Voorwaarde is echter dat je niet getrouwd bent.

Toch is niet alle aansprakelijkheid standaard meeverzekerd op de gezinsaansprakelijkheidsverzekering. Denk daarbij aan schade die met opzet veroorzaakt is, maar ook schade op je werk of een aanrijding met je auto of bromfiets. Hiervoor heb je een aparte autoverzekering of bromfietsverzekering nodig. In de polisvoorwaarden kun je precies zien voor welke schades je wel of niet verzekerd bent.

Preventie

Verzekeraars kunnen soms eisen dat je zelf voorzorgsmaatregelen neemt om schade te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een goed slot op je deur, rookmelder of een branddeken in de keuken. Probeer dus in ieder geval het risico op schade te verkleinen. De kans op financiële schade wordt minder groot en het scheelt je een hoop gedoe.

Ben jij student en ga je voor het eerst op kamers? Check dan altijd voor je zelf een verzekering afsluit of je al niet gedekt bent op de verzekering(en) van je ouders. Dit kan je een hoop geld besparen, maar daarnaast weet je ook zeker in welke situaties jij wel of niet verzekerd bent. Recent bleek dat slechts de helft van de studenten een inboedelverzekering heeft afgesloten. Voorkom verrassingen en zorg dat je goed verzekerd op kamers gaat!

Lees ook:

Gepubliceerd op 11 augustus 2015 om 12:39 uur.