Uniseks verzekeringspremies

Van oudsher is een overlijdensrisicoverzekering op het leven van een vrouw goedkoper dan wanneer de verzekerde een man is. Alleen mag dat binnenkort niet meer.
Geen premieverschillen meer tussen man en vrouw voor de overlijdensrisicoverzekering.

Geen premieverschillen meer tussen man en vrouw voor de overlijdensrisicoverzekering.

Het premieverschil komt door de langere levensverwachting van vrouwen: die worden gemiddeld genomen ouder dan mannen. Dat vrouwen minder langer leven is gunstig voor de verzekeraar, en dat zie je dan terug in de premie voor de overlijdensrisicopolis of de uitvaartverzekering. Die is voor een vrouw lager dan voor een man.

Het Europees Hof heeft alweer bijna twee jaar geleden een uitspraak gedaan over verzekeringspremies voor mannen en vrouwen. Daar mag geen verschil in zitten, anders is het discriminatie op geslacht. En dat mag niet. Ook niet als het verschil te verdedigen is met de sterftetafels die verzekeraars gebruiken. Objectief gemeten gegevens, maar toch voor deze hoge rechters geen reden om een verschil in premie goed te keuren. Ze hebben toen gezegd dat de premies uiterlijk per 21 december 2012 overal gelijk moeten zijn. Nog twee weken dus!

In Nederland hebben we er daarna niet veel meer over gehoord. Toevallig stond er afgelopen week een bericht in de media over Duitse verzekeraars die hun premies gelijk trekken. Datzelfde gebeurt in ons eigen land dus ook. Sterker nog: veel verzekeraars hebben dat allang gedaan. Bijvoorbeeld Aegon, ASR Verzekeringen, Erasmus Leven, Generali en Klaverblad hebben de gelijke tarieven al doorgevoerd. Alleen zonder daar verder veel woorden aan vuil te maken. Andere zullen het waarschijnlijk op het allerlaatste moment doen. En dan ook zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven.

Wat heb jij hieraan? Nou, als je een verzekering nodig hebt die uitkeert bij overlijden van een vrouw, kan het slim zijn om die nog vóór 21 december af te sluiten bij een verzekeraar die de premies nog niet heeft aangepast. Is de verzekerde een man, dan kun je juist beter even wachten. Ook kan het zo zijn dat een bestaande verzekering op het leven van een man straks goedkoper af te sluiten is in een nieuwe polis. Dat is het vergelijken waard!

Gepubliceerd op 7 december 2012 om 14:59 uur.