Samenwonen: ben ik dubbel verzekerd?

Wanneer je gaat samenwonen, is de kans groot dat je dubbele verzekeringen hebt. Daarbij kun je denken aan onder andere de inboedelverzekering, opstalverzekering, reisverzekering en rechtsbijstandverzekering. Zet daarom alle verzekeringen op een rij en zeg de verzekeringen die dubbel zijn op.

Gaat je partner bij jou inwonen, of ga jij bij je partner wonen? Dan is de kans groot dat je samen dubbel verzekerd bent. Het is dan ook slim om, wanneer je gaat samenwonen, te kijken of je geen dubbele verzekeringen hebt. Daarbij kun je denken aan een inboedelverzekering, opstalverzekering, reisverzekering of een rechtsbijstandverzekering. Vaak is het goedkoper om één verzekering voor twee personen af te sluiten dan twee losse verzekeringen aan te houden. Sommige verzekeringen zijn daarentegen weer nuttig om op beide namen aan te houden. Wellicht handig om onze checklist mee te nemen wanneer je gaat samenwonen:

  1. Zet de verzekeringen van jou en je partner op een rij;
  2. Zeg verzekeringen met een dubbele dekking op;
  3. Bekijk de dekking van de overgebleven verzekeringen en pas eventueel de dekking aan;
  4. Bekijk of jullie samen nog verzekeringen missen.

Inboedelverzekering en opstalverzekering
Bij verkoop van een huis, kun je de opstalverzekering opzeggen op de datum van de overdracht. Wanneer je samen gaat wonen kun je samen een opstalverzekering afsluiten. Bij een huurwoning is dit niet nodig, alleen wanneer er sprake is van een eigen woning. Daarnaast zal je waarschijnlijk de in inboedel van jullie beide samenvoegen. In dat geval kun je dus ook één inboedelverzekering aanhouden. Let er wel op dat de waarde van inboedel wellicht is gestegen. Verhoog eventueel de verzekerde som of maak gebruik van een inboedelwaardemeter. Hierdoor voorkom je onderverzekering.

Samenwonen checklist - ben ik dubbel verzekerd?

De zorgverzekering en autoverzekering kun je nog steeds ieder apart houden, afhankelijk van de situatie. Geef in ieder geval tijdig de verhuizing door aan de verzekeraar. De verhuizing kan namelijk gevolgen hebben voor de premie van de autoverzekering: negatief of positief. Bij de zorgverzekering kun je mogelijk nog profiteren van een eventuele collectieve zorgverzekering van je partner. Houd er wel rekening mee dat je de zorgverzekering alleen jaarlijks kunt opzeggen. Veel andere verzekeringen zijn na de contractvervaldatum maandelijks op te zeggen. Wanneer je aangeeft dat je gaat samenwonen willen sommige verzekeraars het feit dat tussentijds opzeggen niet mag soms door de vingers zien.

Samen op één verzekering
Bij sommige verzekeringen kan het nuttig zijn om de verzekering op beide namen te zetten zodat jullie er allebei een beroep op kunnen doen. Daarbij kun je denken aan:

In dat geval kun je allebei claimen op de verzekering en heb je beide dekking. Eventueel kun je ook nog overwegen om een ongevallen en/of overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, deze dekt namelijk financiële gevolgen van invaliditeit en/of overlijden. Zo komen jij en je partner in ieder geval niet voor verrassingen te staan.

Lees ook:

Vraag beantwoord in maart 2016. Laatst gewijzigd op 10 maart 2016.