Is een goedkope autoverzekering afsluiten wel zo verstandig?

Met een goedkope autoverzekering kan je jaarlijks veel geld besparen. Een aantrekkelijke keuze dus zou je denken... Maar is een goedkope autoverzekering afsluiten wel zo verstandig eigenlijk?

In Nederland is het verplicht een autoverzekering af te sluiten bij het aanschaffen van een auto. Dit is verplicht gesteld door de overheid om te voorkomen dat automobilisten schade veroorzaken die niet kan worden vergoed.

De goedkoopste verzekering is de WA-verzekering. Deze verzekering is verplicht en een deel ervan wordt door de overheid vergoed. Deze verzekering is een aantrekkelijke optie wanneer je bijvoorbeeld een oudere auto hebt en niet te veel premie wilt betalen. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen schade die je bij anderen hebt veroorzaakt. Omdat deze verzekering wettelijk verplicht is, zijn de voorwaarden bij elke verzekeraar ongeveer gelijk. Je kunt dus gerust voor de goedkoopste verzekeraar kiezen.

In een aantal gevallen keert de verzekering geen geld uit. Bijvoorbeeld wanneer je rijdt onder invloed van drugs of alcohol. Of bij schade die ontstaan is vanwege roekeloos rijgedrag, bijvoorbeeld door te hard te rijden of inhalen bij een doorgetrokken streep. Ook wanneer er een ongeluk ontstaat als gevolg van een versleten auto wordt er niet vergoed.

Lees ook: Hoe kan ik besparen op de autoverzekering?

Het lijkt interessant een lage premie, maar er zitten wel wat nadelen aan verbonden. De dekking bij een lagere premie kan namelijk beperkt zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat je bij schade een financieel risico neemt. DIt risico zul je dan wel moeten kunnen betalen. Soms is het verstandiger om voor een hogere premie te kiezen en dus een hogere dekking. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de WA-plus autoverzekering of allrisk autoverzekering. Vooral bij nieuwere auto’s is het raadzaam om te kiezen voor één van deze verzekeringen.

Richtlijn voor dekking autoverzekering:

  • 0 t/m 5 jaar: Volledig Casco autoverzekering (Allrisk)
  • 6 t/m 10 jaar: WA + beperkt casco autoverzekering
  • Ouder dan 10 jaar: WA (wettelijke aansprakelijkheid) autoverzekering

Of het verstandig is om een goedkope autoverzekering af te sluiten hangt dus volledig af van een aantal factoren. Zorg er in ieder geval voor dat je bij schade niet onverhoopt tegen grote financiële tegenslagen aanloopt. Een hogere premie kan er namelijk wel voor zorgen dat je niet in één keer een aanzienlijk bedrag moet betalen bij schade. Daarnaast is het van belang te kijken welke dekking het best past bij jouw situatie. Dit hangt voornamelijk af van de leeftijd van de auto. Ook het aantal schadevrije jaren is bepalend voor de hoogte van de premie, hoe meer jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op de autoverzekering.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in februari 2015. Laatst gewijzigd op 5 maart 2015.