Hoe passagiers verzekeren bij autoverzekering?

Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je de mogelijkheid om passagiers aanvullend mee te verzekeren. Hiervoor kun je een aanvullende autoverzekering afsluiten, maar welke aanvullende dekkingen zijn er? En wat krijg je vergoed?

Wanneer je een autoverzekering afsluit, heb je de mogelijkheid om daarbij een aanvullende dekking af te sluiten om passagiers te verzekeren. In dat geval zijn zowel de passagiers als de bestuurder verzekerd bij een ongeval. Daarbij kun je kiezen uit ongevallen-inzittendenverzekering of een schade-inzittendenverzekering. Beide verzekeringen zijn echter niet altijd nodig. Passagiers kunnen namelijk ook de schade claimen op de WA-autoverzekering van de bestuurder of die van de tegenpartij. Vooral voor de bestuurder kunnen beide aanvullende dekkingen nuttig zijn.

Wat krijg je vergoed?
Met een ongevallen-inzittendenverzekering of een schade-inzittendenverzekering krijg je, onafhankelijk van de schuldvraag, een vergoeding voor letselschade na een ongeval bij blijvende invaliditeit of overlijden. Beide verzekeringen dekken zowel de passagiers als de bestuurder. Het verschil tussen beide is dat het schadebedrag niet gelijk is. Een ongevallenverzekering keert namelijk altijd een vast bedrag uit. De schadeverzekering keert de werkelijk geleden schade uit: tot een maximum. Bij een schadeverzekering kijkt de verzekeraar welke schade passagiers en/of bestuurder hebben opgelopen. Aan de hand daarvan worden de kosten vergoed voor bijvoorbeeld medische kosten, misgelopen inkomsten of schade aan kleding en bagage.

De verschillen tussen beide verder uitgelegd:

Waarom passagiers verzekeren?
Aanvullend ook de passagiers meeverzekeren bij je autoverzekering is niet altijd nodig. Met een WA-autoverzekering zijn namelijk ook al de passagiers verzekert. Daarnaast kunnen passagiers schade claimen op de WA-verzekering van de bestuurder of op die van de tegenpartij. Ook medische kosten zijn gedekt via de zorgverzekering.

De toevoegde waarde van een aanvullende inzittendenverzekering, zoals de ongevallen-inzittendenverzekering (OVI) of de schade-inzittendenverzekering (SVI), is het feit dat beide dekkingen direct uitkeren ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval. Voor de bestuurder van de auto kan deze aanvullende dekking dan ook nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer je zelf schuldig bent aan het ongeval. Een groot deel van de schade (als bestuurder) kun je anders niet verhalen op de autoverzekering. Bijkomend voordeel is dat de schade sneller wordt afgehandeld en uitgekeerd; de verzekeraar hoeft namelijk niet te kijken naar wie schuldig is aan het ongeval. De OVI en SVI zijn niet los af te sluiten, maar alleen in combinatie met een autoverzekering van dezelfde verzekeraar.

Lees ook:

Vraag over autoverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in januari 2016. Laatst gewijzigd op 5 januari 2016.