Moet ik mijn inboedelverzekering opzeggen bij verhuizing?

Wanneer je gaat verhuizen, moet je je inboedelverzekering wijzigen. Dat betekent dat je de inboedelverzekering kunt opzeggen, maar je kunt deze ook meenemen door een adreswijziging door te geven aan de verzekeraar. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke aandachtspunten.

Bij een verhuizing komt een hoop kijken. Dat zorgt er nog wel eens voor dat de inboedelverzekering wordt vergeten. Toch is het wel belangrijk om goed verzekerd te blijven. Wanneer je gaat verhuizen kan je besluiten de inboedelverzekering aan te houden. Met een inboedelverzekering is namelijk de inboedel, zoals meubels, televisie, laptop, maar ook kleding, verzekerd. Mocht je de inboedelverzekering aan willen houden, dan is het belangrijk dat je de verzekeraar tijdig een adreswijziging doorgeeft. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een nieuwe inboedelverzekering af te sluiten.

Adreswijziging
Een inboedelverzekering kun je gewoon aanhouden wanneer je gaat verhuizen. Het is van belang dat je een adreswijziging doorgeeft aan je verzekeraar of tussenpersoon. Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om tot maximaal twee maanden na de verhuizing de adreswijziging door te geven. Houd er wel rekening mee dat na twee maanden de dekking van de inboedelverzekering vervalt wanneer je de adreswijziging niet doorgeeft. Dat kan nog wel eens voor problemen zorgen als je onverhoopt toch schade oploopt.

Tijdelijk twee adressen
Vaak verhuis je de inboedel naar de nieuwe woning niet in één keer. Soms heb je in de nieuwe woning wel al een deel van de inboedel staan of gereedschap voor het klussen. In dit soort situaties dekt de inboedelverzekering meestal wel, maar niet altijd volledig. Als het huis leeg staat, ben je meestal alleen verzekerd tegen diefstal. Het is daarom verstandig de verzekeraar in te lichten dat je aan het verhuizen bent en je inboedel op twee adressen staat. De verzekeraar kijkt dan samen met jou naar een passende dekking.

Dekking tijdens het verhuizen
Tijdens het verhuizen kan er natuurlijk ook schade ontstaan aan de inboedel. De inboedelverzekering dekt vaak maar een beperkt aantal schades, zoals brandschade, schade tijdens het vervoer of ontploffing. In de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering staat duidelijk aangegeven wat er tijdens het verhuizen wordt gedekt. Mocht je de dekking van de inboedelverzekering onvoldoende vinden, dan kun je eventueel een zogenoemde verhuisverzekering afsluiten. Kies je voor een Erkende Verhuizer, dan is de inboedel verzekerd tot maximaal 100.000 euro binnen Nederland. Schade die dan wordt veroorzaakt valt onder de verantwoordelijkheid van de vervoerder.

Waarde van de inboedel
Voor de nieuwe woning koop je misschien wel nieuwe meubels en neem je afscheid van die oude bank. Er verandert bij een verhuizing vaak het een en ander aan de inboedel, daarmee ook de waarde. In dat geval kun je de waarde van je inboedel opnieuw bepalen via een inboedelwaardemeter of inboedellijst. Geef je de nieuwe waarde van de inboedel niet door aan de verzekeraar, dan ben je via de inboedelverzekering mogelijk onderverzekerd. Een waarde die erg veel gestegen is kan ertoe leiden dat je een hogere premie voor de inboedelverzekering moet betalen.

Inboedelverzekering opzeggen
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de inboedelverzekering op te zeggen. Conform de polisvoorwaarden is een verhuizing echter geen reden om de verzekering te beëindigen. Maar in de praktijk kun je wel opzeggen, omdat de meeste inboedelverzekeringen na één jaar direct opzegbaar zijn. Houd wel rekening met een vastgestelde opzegtermijn. Bij de meeste verzekeraars is de opzegtermijn één maand. Na het opzeggen kun je nieuwe inboedelverzekeringen vergelijken. Soms blijkt dat je bij een andere verzekeraar een stuk goedkoper uit bent.

Samenwonen
Wanneer je gaat samenwonen, is er vaak sprake van twee inboedelverzekeringen. Het is niet verstandig beide inboedelverzekeringen aan te houden. In geval van schade moet dan namelijk per beschadigd item worden nagegaan onder welke verzekering dit valt. De regeling onder verzekeraar is vaak dat de inboedelverzekering welke het eerste is afgesloten zal blijven bestaan. De laatst gesloten verzekering wordt dan door de verzekeraar beëindigd met restitutie van de nog onverdiende premie. Uiteraard verandert bij het samenwonen ook de verzekerde som. Toen de inboedelverzekering werd afgesloten is namelijk rekening gehouden met één persoon, terwijl er na het samenwonen vaak spullen zijn bijgekomen.

Inboedelverzekering vergelijken
Een verhuizing is een goed moment om de inboedelverzekering tegen het licht te houden. Een nieuwe woning kan er namelijk voor zorgen dat een andere inboedelverzekering opeens een stuk goedkoper is. De premie van de inboedelverzekering hangt namelijk deels af van de grootte van de woning en in welke stad je gaat wonen. Met het vergelijken van inboedelverzekeringen kun je dus geld besparen. Op Verzekeringen.com kun je eenvoudig een inboedelverzekering vergelijken. Je ziet dan direct hoeveel premie je betaalt bij andere verzekeraars. Houd wel rekening met een opzegtermijn van je huidige inboedelverzekering.


Let op: Bij het verhuizen van een huurwoning naar een koopwoning, moet je naast de inboedelverzekering ook een opstalverzekering afsluiten. Verhuis je van een koopwoning naar een huurwoning? Dan kun je de opstalverzekering opzeggen.

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in september 2015. Laatst gewijzigd op 11 september 2015.