Consumentenbond: ‘Forse stijging autopremies’

De premies voor autoverzekeringen zijn het afgelopen jaar flink gestegen. De prijzen voor nieuwe polissen zijn met maar liefst 16 procent gestegen zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Sommige autoverzekeraars lieten de premies stijgen met 62%!

Sommige autoverzekeraars lieten de premies stijgen met 62%!

Met name bij de wat kleinere maatschappijen zijn flinke stijgingen te zien in de premies voor de autoverzekering. De grootste uitschieter is toch wel De Kilometerverzekering met een gemiddelde premiestijging van maar liefst 62 procent. Grote verzekeraars zoals ASR en Reaal kozen ervoor om de premies voor de autoverzekering niet of nauwelijks te laten stijgen.

Premiestijging voor alle autoverzekeringen

Autoverzekeraars voerde voor nieuw af te sluiten polissen met vrijwel alle dekkingen een premiestijging door, maar vooral de WA-dekking steeg. Ook bestaande verzekerden kregen volgens de Consumentenbond te maken met premiestijgingen, maar veel lager of juist hoger dan gemiddeld. In het volgende magazine van de Consumentenbond wordt een voorbeeld hiervan uitgelicht van een verzekerde die al 27 jaar schadevrij rijdt, maar wel bijna 2x zoveel premie betaalt.

Leeftijd en autoverzekering

De leeftijd van een verzekeringsnemer speelt nog altijd een belangrijke rol bij autoverzekeraars. Zowel jongeren als ouderen krijgen te maken met een flinke premiestijging, vaak hoger dan gemiddeld. Ook bij de acceptatie van een autoverzekering gaat de leeftijd een rol spelen zo blijkt uit dit onderzoek. Omdat jongeren meer schade zouden veroorzaken hanteren verzekeraars vaak een bepaalde leeftijdsgrens voor acceptatie. Ook zijn er verzekeraars die consumenten vanaf een bepaalde leeftijd uitsluiten.

Compensatie stijgende schadelast

Aan het begin van dit jaar was De Nederlandsche Bank (DNB) allesbehalve hoopvol over de automarkt in ons land. Veel verzekeraars maken verlies op de autoverzekering. DNB vraagt zich daarom ook af of de premiestijgingen de stijging van de schadelast kunnen compenseren.

Overstappen van autoverzekering? Vergelijk diverse autoverzekeraars bij Verzekeringen.com en ben zo altijd verzekerd van de beste polis die bij jouw situatie past!

Gepubliceerd op 24 juli 2017 om 9:00 uur in de categorie autoverzekering. Geactualiseerd op 7 augustus 2017 om 8:42 uur.