Inboedelverzekeraars schrappen steeds vaker de mobiele telefoon

Steeds meer verzekeraars kiezen ervoor om de mobiele telefoon uit de inboedelverzekering te halen. Ter vervanging bieden zij de opties om deze als extra dekking bij te verzekeren. Ook een aparte smartphone verzekering behoort tot de mogelijkheden.
Steeds vaker bieden inboedelverzekeraars een aparte verzekering aan voor mobiele apparatuur.

Steeds vaker bieden inboedelverzekeraars een aparte verzekering aan voor mobiele apparatuur.

Het aantal smartphones dat door consumenten geclaimd werd een hoop verzekeraars te gortig. Daarom besloten zij de mobiele telefoon uit de dekking van de inboedelverzekering te halen. Verzekeraar Unigarant berichtte hier al eerder dit jaar over. Unigarant zag het aantal schades waarbij smartphones betrokken waren stijgen van 4 procent in 2011 naar 37 procent in 2017. Ook steeg het gemiddelde schadebedrag met zo’n 20 euro.

Extra dekking vs. toestelverzekering

Niet alleen Unigarant, maar ook verzekeraars InShared, ANWB en ASR bieden hun klanten een aparte smartphone-dekking aan. De ANWB-dochter geeft aan dat het voordeel voor de consument ten opzichte van een reguliere toestelverzekering bij aankoop is, dat bij hen ook andere apparaten zoals een iPad of smartwatch verzekerd zijn. Bij ASR vallen alle mobiele apparaten onder dekking, ook gehoorapparaten. Daarnaast zijn de producten nu ook buitenshuis verzekerd. Verzekeraar Univé behoudt de mobiele telefoon vooralsnog binnen de dekking. Ook zij zien de schadelast stijgen, maar bieden vooralsnog enkel de extra mogelijkheid om je smartphone ook buiten de deur te verzekeren.

Schadeverzekering voor nieuwere modellen

Gerard van den Heuvel, algemeen directeur van Mobile Service Centre dat jaarlijks zo’n 45.000 telefoons repareert, adviseert om enkel nieuwe(re) toestellen te verzekeren en nooit langer dan 12 of 24 maanden. Zodra het model namelijk veroudert, worden de onderdelen goedkoper. Hierdoor zullen ook de kosten van de reparatie verder dalen. De hoogte van de premie weegt dan niet meer op tegen deze kosten.

Joyce Donat van de Consumentenbond geeft aan dat het soms beter is om geld weg te zetten voor het bekostigen van een eventuele schade aan een smartphone. Daarbij vindt Donat ook dat je zelf al preventief maatregelen kan nemen bijvoorbeeld in de vorm van een goed hoesje of tempered glass. Donat biedt bovendien de volgende tip: “Het je de smartphone met een creditcard gekocht, dan is deze zeker de eerste 90 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging.”.

Anderen vonden ook interessant:

Unigarant schrapt smartphone uit dekking inboedelverzekering

Gepubliceerd op 6 november 2017 om 9:00 uur in de categorie inboedelverzekering.