Interesse voor vrijwillige verhoging eigen risico zorg stijgt

Zorgverzekeraars zien dat de interesse voor een vrijwillige verhoging van het eigen risico in de zorg stijgt. Dit heeft te make met de fikse stijging van de zorgpremies voor volgend jaar. In ruil voor een hoger vrijwillig eigen risico ontvangt een verzekerde korting op de maandpremie.
Zorgverzekeraars zien interesse in een vrijwiliig hoger eigen risico stijgen

Zorgverzekeraars zien interesse in een vrijwiliig hoger eigen risico stijgen

De premies van de zorgverzekeringen voor 2017 stijgen gemiddeld met 7 tot 8 procent. Dit is een forse toename waardoor verzekerden gemotiveerder dan ooit zijn om te zoeken naar besparingsmogelijkheden. Want wie het eigen risico vrijwillig verhoogd is per maand minder premie kwijt.

Korting op maandpremie

Het verplichte eigen risico, dat vast gesteld is door het kabinet, bedraagt volgend jaar, net als nu, 385 euro per persoon. Consumenten kunnen ervoor kiezen dit vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro naar 885 euro. Wanneer zij kiezen voor deze maximale verhoging is een verzekerde gemiddeld 10 euro per maand minder aan zorgverzekeringspremie kwijt. Zeer aantrekkelijk dus, wanneer er verwacht wordt dat er weinig zorg nodig zal zijn.

Reserves

Zorgverzekeraars claimen dat zij al jaren hun verzekeringen onder de kostprijs aanbieden en dus verkopen met verlies. Om deze verliezen op te kunnen vangen teren zij naar eigen zeggen allemaal op hun reserves. Deze reserves zorgen voor de nodige kritiek de laatste jaren. Om te voorkomen dat de premies te veel zouden schommelen houden zorgverzekeraars miljarden aan vermogen meer aan dan dat de toezichthouder eist. Sinds vorig jaar zijn zorgverzekeraars verplicht openheid te geven over de opbouw van de zorgpremie, waardoor er beter inzicht is in de kosten.

Tot 31 december 2016 heb je nog de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Daarbij is het verstandig om de polisvoorwaarden en premies goed met elkaar te vergelijken. Verzekeringen.com helpt je hierbij een handje. Lees daarom ook:

Gepubliceerd op 7 december 2016 om 9:15 uur in de categorie zorgverzekering.