Meer allrisk autoverzekeringen door stijging nieuwe personenauto’s

In het eerste kwartaal van 2015 zijn er meer nieuwe personenauto’s verkocht in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Deze stijging heeft dan ook invloed op het aantal allrisk autoverzekeringen dat is afgesloten.
Meer allrisk autoverzekeringen afgesloten door stijgende verkoop nieuwe auto’s

Meer allrisk autoverzekeringen afgesloten door stijgende verkoop nieuwe auto’s

Er zijn in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 3 procent meer personenauto’s verkocht in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014. Er wordt voor het hele jaar op basis van de gegevens van BOVAG en RAI Vereniging verwacht dat er in totaal 400.000 nieuwe auto’s geregistreerd worden. Dat betekent ten opzichte van vorig jaar een stijging van meer dan 3 procent. Aan het einde van dit jaar wordt bovendien verwacht dat de vraag naar energiezuinige auto's vanuit de zakelijke markt zal toenemen. Met ingang van volgend jaar veranderen de regels voor fiscale bijtelling van de zakelijke auto namelijk.

Allrisk autoverzekering

Bij de aanschaf van een nieuwe auto wordt doorgaans een allrisk autoverzekering afgesloten. Deze verzekering biedt namelijk de meest uitgebreide dekking van alle autoverzekeringen, waarbij de dekking aansluit bij de leeftijd van de jonge auto. Een allrisk verzekering wordt aangeboden inclusief de verplichte wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en kent de meest uitgebreide cascodekking.

De WA dekking zorgt ervoor dat schade aan anderen gedekt wordt. Bij een nieuwe auto is het echter ook belangrijk dat schade die aan de eigen wagen ontstaat voor een vergoeding in aanmerking komt. Een nieuwe auto vertegenwoordigt de eerste jaren een grote waarde en wie zich voor alle schade wil verzekeren, kan dan de keuze voor een allrisk polis maken.

De schade die van buitenaf komt, bijvoorbeeld door een storm, brand, diefstal of door vandalisme wordt veroorzaakt, zal vergoed worden. Dat geldt ook voor de schade die de bestuurder door eigen toedoen toebrengt. Bijvoorbeeld door in een slip te raken en in een berm terechtkomen. Of door een dier aan te rijden en uit te moeten wijken om tegen een boom tot stilstand te komen.

De inhoud van de dekking bij een allrisk autoverzekering kan per verzekeraar variëren, zoals op het gebied van de vergoeding van de nieuwwaarde van de wagen. Om deze reden en om niet de hoogste premie te hoeven betalen, wordt aangeraden een vergelijking te maken voordat de allrisk polis wordt afgesloten.

Overstappen naar beperkt cascodekking

Een nieuwe auto wordt bij aanschaf optimaal verzekerd, maar naarmate de jaren verstrijken, kan het voordeliger zijn om een beperkt casco dekking af te sluiten. Een nieuwe auto wordt in de loop der jaren ook minder waard en het is dan niet altijd meer nodig om de auto allrisk verzekerd te hebben.

Afhankelijk van de waarde van de personenauto kan de dekking na een aantal jaren, bijvoorbeeld na 3 jaar of 4 jaar als de auto in het bezit blijft, worden gewijzigd naar een beperkt casco dekking. De schade die van buitenaf komt, wordt dan in vele situaties nog vergoed, maar niet meer de schade die door eigen toedoen wordt toegebracht. Als de wagen nog ouder wordt, bijvoorbeeld een jaar of acht, dan geldt dat een WA autoverzekering als voldoende wordt beschouwd.

Lees ook:

Gepubliceerd op 7 april 2015 om 15:10 uur in de categorie autoverzekering.