Smartphone niet volledig vergoed bij claim reisverzekering

Uit recent onderzoek is gebleken dat het claimen van diefstal of verlies van een smartphone via de doorlopende reisverzekering geen volledige vergoeding biedt. Verzekerden met een kortlopende reisverzekering komen er nog slechter vanaf, daar ligt de vergoeding namelijk nog tientallen euro’s lager.
Smartphones worden veel geclaimd, maar de reisverzekering vergoedt weinig

Smartphones worden veel geclaimd, maar de reisverzekering vergoedt weinig

Indien consumenten op vakantie te maken krijgen met een gestolen smartphone of verlies van het toestel dan kan er niet altijd gerekend worden op een volledige vergoeding bij het indienen van een claim op basis van de kortlopende of doorlopende reisverzekering. Dat blijkt uit onderzoek door vergelijkingssite Geld.nl.

De standaarddekking van een gemiddelde doorlopende reisverzekering vergoedt een smartphone volgens het onderzoek tot maximaal een bedrag van 315 euro. Overigens komen verzekerden met een kortlopende reisverzekering er nog slechter vanaf, want daar ligt de vergoeding nog tientallen euro’s lager. Aangezien voor een nieuwe smartphone al vaak meer wordt betaald dan 500 euro, kan gesteld worden dat de doorlopende reisverzekering niet het volledige aankoopbedrag zal vergoeden.

Smartphone wordt meest geclaimd

In 2013 is al duidelijk geworden dat de smartphone het voorwerp is dat het meest geclaimd wordt als er een beroep wordt gedaan op de reisverzekering. De Europeesche Verzekeringen heeft vorig jaar bijvoorbeeld laten weten dat in twintig procent van de claims op de reisverzekering er sprake is van schade als gevolg van diefstal of verlies van een smartphone. Koffers en tassen namen daarbij met vijftien procent een tweede plaats in, waarna de zonnebril met negen procent op de derde plaats kwam en de bril op acht procent.

Een jaar eerder bezette de smartphone op het gebied van meest geclaimde voorwerpen nog een tweede plaats volgens de gegevens die door Europeesche naar buiten werden gebracht. Koffers en tassen stonden in 2012 nog op de eerste plaats qua meest geclaimde voorwerpen op de reisverzekering.

Opvallend is dat de tablet in 2013 gezakt is in de top tien van meest geclaimde items van de reisverzekering. In 2012 bezette de tablet nog een zevende plaats volgens de top tien van de Europeesche en in het jaar 2013 is de tablet naar de negende plaats gezakt. Overigens kan dat ook te maken hebben met het gegeven dat de smartphone even functioneel is als een tablet en dat de tablet daardoor vaker thuis wordt gelaten als men op vakantie gaat.

Dekking per polis

Nog een nadeel waar consumenten met een kortlopende of doorlopende reisverzekering te maken kunnen krijgen is dat de dekking voor een smartphone per polis geldt en dus niet per persoon. De dekking van de reisverzekering is dan ook nog eens ontoereikend indien er tijdens een inbraak in een caravan, hotelkamer of vakantiehuis smartphones van meerdere personen worden gestolen, waarbij het reisgezelschap op dezelfde polis is ondergebracht.

De verzekeraar Centraal Beheer Achmea is overigens van mening dat verlies of diefstal van het mobiele toestel tot de kleinere risico’s behoren, die door de verzekerde zelf ook kunnen worden gedragen. Het primaire doel van een reisverzekering is namelijk het verzekeren van grotere risico’s, die hogere kosten met zich mee brengen. Centraal Beheer Achmea vergoedt dan ook maar een maximaal bedrag van 160 euro bij verlies of diefstal van de mobiele telefoon.

Wellicht vraag je jezelf wel eens af of een reisverzekering eigenlijk wel noodzakelijk is. Toch zijn er genoeg voorbeelden te noemen waarbij je de kosten niet graag voor je eigen rekening zou willen nemen. Bijvoorbeeld bij een ongeval op vakantie, medische kosten of verlies van bagage.

Gepubliceerd op 5 februari 2014 om 8:40 uur in de categorie reisverzekering. Geactualiseerd op 2 juli 2014 om 12:14 uur.