Te weinig aandacht besteden aan autoverzekering kost onnodig geld

Veel Nederlanders besteden weinig aandacht aan hun autoverzekering. Hierdoor weet men weinig over de afgesloten verzekering en wordt vaak onnodig te veel betaald.
Lakse houding kost autobezitter veel geld

Lakse houding kost autobezitter veel geld

Nederlandse autobezitters besteden nauwelijks aandacht aan hun autoverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction onder 1000 respondenten. Naast het feit dat er weinig aandacht besteed wordt aan de autoverzekering, weten veel autobezitters weinig over de vergoedingen en dekkingen. Een kwart van de respondenten wist bijvoorbeeld niet dat bij de WA-autoverzekering schade aan andere altijd inbegrepen is. Daarnaast denkt 59 procent van de WA-verzekerden ten onrechte dat de autoverzekering meer dekt dan alleen schade aan anderen.

Onduidelijkheid dekking en vergoeding

Er is dus nog al wat onduidelijkheid over de verschillende dekkingen en de bijbehorende vergoedingen. Ook is het merendeel er niet van bewust dat een waardedaling van de auto ook gevolgen heeft voor de autoverzekering en premie. Maar liefst 59 procent van de ondervraagden geeft aan een autoverzekering te hebben afgesloten en er vervolgens nooit meer naar om te kijken. Men geeft aan wel tevreden te zijn met de huidige verzekering en geen zin te hebben om zich er verder in te verdiepen. Toch is het tegenwoordig met de verschillende vergelijkingssites een fluitje van een cent. Daarnaast houd je door het vergelijken van autoverzekeringen, per jaar flink wat geld over.

Vaak oververzekerd

Uit eerder onderzoek bleek al dat ongeveer 40 procent van de Nederlandse autobezitters oververzekerd is. De gemiddelde auto daalt namelijk in waarde en dat heeft ook gevolgen voor de dekking van de autoverzekering. Zo komt het nog geregeld voor dat bestuurders met een auto van 10 jaar oud, allrisk verzekerd zijn. Wanneer de auto total loss wordt gereden, krijg je nog slechts de dagwaarde vergoed. In dat geval weegt de hogere premie vaak niet meer op tegen de vergoeding die je nog krijgt.

Check regelmatig autoverzekering

Het is dan ook verstandig eens per jaar de afgesloten autoverzekering nog eens te checken. Dit hoeft ook geen uren te duren. Bekijk bijvoorbeeld of de dekking van de verzekering nog opweegt tegen de leeftijd/waarde van de auto. Daarnaast kun je jezelf afvragen of je niet te veel premie betaalt voor de afgesloten verzekering. Gebruik bijvoorbeeld Verzekeringen.com voor het eenvoudig vergelijken van een autoverzekering. Wij helpen je bij het bepalen van de juiste dekking en vervolgens kies je zelf de gewenste autoverzekering.

Nog iets onduidelijk? Lees ook eens:

Gepubliceerd op 26 maart 2015 om 15:47 uur in de categorie autoverzekering.