Autoverzekering elektrische auto: waar moet ik op letten?

Het aantal elektrische auto’s zal de komende jaren fors toenemen. Het is dan ook handig te weten waar je op moeten letten bij het afsluiten van een autoverzekering voor een elektrische auto. Daarnaast lees je hier meer over de voor- en nadelen van elektrisch rijden.

Verschillende verzekeraars bieden de mogelijkheid om voor een elektrische auto een autoverzekering af te sluiten. Omdat deze auto’s vaak nog relatief nieuw zijn en duur in aanschaf, betaal je een stuk meer dan een auto op bijvoorbeeld gas, diesel of benzine. De premie voor de autoverzekering van een elektrische auto is dan ook hoger. De kosten van een elektrische auto zitten voornamelijk in de dure accu. Daarnaast ben je vaak meer kwijt voor reparatiekosten.

Voor het verzekeren van een elektrische auto kun je bij de meeste verzekeraars. Voor Tesla-rijders ligt dat echter wel iets anders. Er zijn maar een beperkt aantal verzekeraars welke een autoverzekering voor een Tesla aanbieden. Delta Lloyd biedt klanten met een Tesla een speciale autoverzekering: Delta Lloyd Xclusief Tesla. Voor de andere elektrische auto's kun je inmiddels bij veel verzekeraars terecht, bijvoorbeeld bij Allianz, Centraal Beheer Achmea, Turien & Co. en Allsecur. De autoverzekering voor elektronische en hybride auto’s zijn vaak wel een stuk duurder dan de autoverzekeringen voor gewone auto’s.

Wanneer je kiest voor een elektrische auto, dan kun je kiezen uit drie soorten: volledig elektrisch, plug-in hybride of hybride. De verschillen tussen deze auto’s leggen we hieronder uit:

Volledig elektrisch
Zoals de naam al doet vermoeden, met deze auto rijd je volledig op elektriciteit. De actieradius van deze auto’s is echter wel vrij beperkt. Daardoor ben je erg afhankelijk van oplaadpunten.

Plug-in hybride
Met een plug-in hybride auto rijd je ook volledig elektrisch. Maar daarnaast kun je ook benzine of diesel tanken waardoor de auto elektriciteit kan opwekken. De actieradius van een plug-in hybride ligt dan ook hoger dan die van een volledig elektrische auto.

Hybride
Een hybride auto rijdt zowel op elektriciteit als op benzine of diesel. Het succes van de eerste hybride auto, de Toyota Prius, heeft veel automerken aangezet om ook de hybride auto in hun productielijn op te nemen.


Twijfel je nog over het aanschaffen van een elektrische auto? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:

Voordelen elektrische auto

  • Geen of minder kosten voor brandstof
  • Lagere onderhoudskosten
  • Belastingvoordelen
  • Goed voor het milieu
  • Minder geluidsoverlast

Nadelen elektrische auto

  • Vaak beperkte actieradius
  • Er zijn (nog) weinig oplaadpunten
  • Duurder in aanschaf dan gewone auto
  • Opladen duurt langer dan tanken

Ook voor een elektrische auto is minimaal een WA-autoverzekering verplicht. Net als bij een ‘gewone’ auto kan er ook gekozen worden voor een WA + Beperkt Casco verzekering en een Allrisk autoverzekering. Er zijn nog al wat verschillen tussen de duurste en goedkoopste verzekering voor elektrische auto’s, neem daarom de polisvoorwaarden vooraf goed door.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in april 2015. Laatst gewijzigd op 13 april 2015.