Nieuwe auto: hoe geef ik dit door aan mijn verzekeraar?

Stel, je hebt een nieuwe auto gekocht en wilt deze goed verzekeren. Je kunt er dan voor kiezen een nieuwe autoverzekering af te sluiten of de oude verzekering te behouden en de wijziging van auto door te geven.

In het geval van een nieuwe auto heb je twee keuzes om deze goed te verzekeren. Voor de nieuwe auto kun je een nieuwe autoverzekering afsluiten. Maar daarnaast kun je ook de oude autoverzekering behouden en deze wijziging doorgeven aan de verzekeraar. In dit geval blijf je bij dezelfde autoverzekeraar en kun je deze wijziging eenvoudig doorgeven. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je je oude autoverzekering wilt opzeggen en nieuwe verzekering wilt afsluiten. Kortom, er zijn een aantal punten waar je rekening mee dient te houden. Hieronder hebben wij een aantal scenario’s uitgewerkt.

Nieuwe autoverzekering afsluiten
Mocht je nog geen autoverzekering hebben lopen, dan kun je eenvoudig een autoverzekering vergelijken en vervolgens afsluiten. Heb je wel al een autoverzekering lopen, maar wil je graag een nieuwe autoverzekering afsluiten bij een andere verzekeraar dan kun je de oude autoverzekering opzeggen. Houd er wel rekening mee dat je bij het overstappen geen schadevrije maanden kunt meenemen naar de nieuwe autoverzekering. Je kunt namelijk alleen volledige schadevrije jaren meenemen.

Voorbeeld: Inmiddels heb je 12 jaar en 2 maanden aan schadevrije jaren opgebouwd. Bij de nieuwe verzekeraar begin je dan opnieuw bij 12 schadevrije jaren. Soms kun je er bij bijvoorbeeld 9 maanden voor kiezen nog 3 maanden te wachten, zodat je een jaar extra mee kunt nemen naar de nieuwe verzekeraar. In huidig voorbeeld neem je dan 13 schadevrije jaren mee.

Met behulp van een opzegbrief kun je de oude autoverzekering opzeggen. Nadat deze is opgezegd, kun je de nieuwe verzekering afsluiten. Vaak is het goed om bij een nieuwe auto de autoverzekering nogmaals te bekijken. Er veranderen namelijk wat dingen aan je situatie, zoals leeftijd van de auto en cataloguswaarde. Hierdoor is het verstandig verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken, zodat je uiteindelijk een autoverzekering kiest die het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Veel verzekeraars hanteren een opzegtermijn van een maand. Dit geldt niet bij de verkoop of sloop van je auto. Wel wordt vaak gevraagd om een vrijwaringsbewijs om de verzekering te kunnen stoppen.

Nieuwe auto gekocht: hoe geef ik dit door aan mijn verzekeraar?

Autoverzekering overschrijven
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de nieuwe auto graag wilt verzekeren bij dezelfde autoverzekeraar. Je kunt dan eenvoudig de verzekeraar of tussenpersoon bellen om deze wijziging door te geven. De huidige autoverzekering loopt dan gewoon verder, maar voor een nieuw kenteken. Mocht je een autoverzekering via Verzekeringen.com hebben afgesloten, dan kun je de wijziging telefonisch of per email aan ons doorgeven.

Oude auto verkocht
Misschien heb je de oude auto al verkocht, voordat je nieuwe auto kocht? In dat geval is het verstandig eerst de autoverzekering op te schorten. Voordeel van opschorten is dat je geen premie meer betaalt. Zodra je de nieuwe auto koopt, kun je deze direct op basis van dezelfde dekking verzekeren. Daarnaast blijven bij het opschorten van de autoverzekering de opgebouwde schadevrije jaren drie jaar geldig. Bij het opzeggen van de autoverzekering is dat slechts één jaar.

Oude auto nog niet verkocht
De nieuwe auto is al gekocht, maar je hebt de oude auto ook nog. Je kunt dan een wijziging doorgeven of de auto als tweede auto erbij verzekeren. Het aantal opgebouwde schadevrije jaren is hierbij belangrijk, aangezien je deze maar op één verzekering tegelijk kunt gebruiken. Wanneer je de auto verkoopt en de huidige autoverzekering binnen 6 weken opzegt, kun je de schadevrije jaren meenemen naar de nieuwe verzekering. De nieuwe autoverzekeraar geeft je hier 6 weken de tijd voor. Bij het aanvragen van de nieuwe autoverzekering kun je dus meteen de opgebouwde schadevrije jaren gebruiken, ook als deze niet meteen beschikbaar zijn.

Mocht je niet van plan zijn de oude autoverzekering binnen 6 weken op te zeggen, dan blijven de schadevrije jaren voor deze verzekering in gebruik. Vervolgens kun je de nieuwe auto bij een andere verzekeraar verzekeren, echter begin je dan wel met 0 schadevrije jaren. Je betaalt in dat geval een hogere premie. Zodra je de oude autoverzekering opzegt kunnen de schadevrije jaren alsnog worden opgenomen voor de nieuwe verzekering. In het geval dat je de oude auto helemaal niet wilt verkopen, dan is het vaak voordeliger om een tweede autoregeling aan te vragen.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in mei 2015. Laatst gewijzigd op 21 mei 2015.