Welke aanvullende dekkingen zijn er bij de autoverzekering?

Bij de autoverzekering is het mogelijk om verschillende aanvullende verzekeringen af te sluiten. Je betaalt dan wel meer premie, maar bent beter gedekt in geval van schade, pech of rechtshulp. De verschillende aanvullende dekkingen bij de autoverzekering leggen we hier verder aan je uit.

Schadeverzekering inzittenden
Met de schadeverzekering voor inzittenden ben je gedekt tegen letsel en materiële schade bij een ongeval. Bij materiële schade die vergoed wordt kun je denken aan bagage of kleding. De schadeverzekering voor inzittenden keert de werkelijke schade uit na een ongeval. Het maakt daarbij niet uit of de bestuurder of andere inzittenden schuldig zijn aan of aansprakelijk zijn voor het veroorzaken van de schade. Ook wordt er uitgekeerd wanneer er geen sprake is van invaliditeit of overlijden. Eventuele medepassagiers kunnen ook altijd aanspraken maken op de WA-autoverzekering van de bestuurder of schuldige partij.

Deze aanvullende verzekering kan alleen worden afgesloten in combinatie met een autoverzekering. De schadeverzekering voor inzittenden is een uitgebreide dekking om jezelf als bestuurder en eventuele medepassagiers te verzekeren.

Ongevallenverzekering inzittenden
Naast de schadeverzekering voor inzittenden is er ook een ongevallenverzekering voor inzittenden. Deze aanvullende dekking zorgt er voor dat je als bestuurder na een ongeval verzekerd bent voor blijvende invaliditeit of overlijden. Er wordt een vast bedrag uitgekeerd bij letselschade. Dit geldt ook voor medepassagiers. In dat opzicht is de ongevallenverzekering-inzittenden minder uitgebreid dan de schadeverzekering voor inzittenden.

Bij een ongevallenverzekering inzittenden krijg je bijvoorbeeld geen vergoeding voor vervoerde spullen of immateriële schade. Daarnaast is er sprake van een maximumvergoeding die gekoppeld is aan het aantal zitplaatsen in de auto. Bij een schadeverzekering voor inzittenden krijg je vaak een hoger bedrag voor meer soorten schade vergoed.

Rechtsbijstandverzekering
Met een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen kun je juridisch advies of bijstand krijgen voor zaken die te maken hebben met het bezit van een auto. Daarbij kun je denken aan conflicten over de schuldvraag na een ongeval en het verhalen van materiële- of letselschade op de tegenpartij. Ook ontvang je ook juridisch advies bij geschillen over de aankoop of reparatie van je auto. Met deze aanvullende dekking ontvang je daarnaast ook hulp bij strafvervolging na een verkeersovertreding.

De rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen zorgt er voor dat je meer soorten rechtshulp vergoed krijgt. Dit geldt overigens alleen voor conflicten met betrekking tot je auto. Met een rechtsbijstandverzekering voor verkeer krijg je bijvoorbeeld ook rechtshulp bij conflicten die ontstaan als voetganger, fiets of motorrijder. Het is mogelijk om de rechtsbijstandverzekering apart af te sluiten, maar ook als aanvullende verzekering bij je autoverzekering of reisverzekering. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent. Mocht je bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering afsluiten met verkeersdekking, dan kun je deze eventueel achterwege laten bij de reis- of autoverzekering.

Een rechtsbijstandverzekering via de autoverzekering afsluiten is echter wel minder uitgebreid en goedkoper dan dat je de rechtsbijstandverzekering apart afsluit. De aanvullende dekking is daarnaast vaak beperkt tot het verzekerde voertuig.

Verhaalrechtsbijstandverzekering
De verhaalsbijstandverzekering is minder uitgebreid dan de rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen. De verhaalsbijstand biedt juridische hulp bij het verhalen van schade die jij hebt geleden door het toedoen van de tegenpartij. Dat kan gaan om schade aan je auto, maar ook bijvoorbeeld letselschade. In dat geval krijg je juridische hulp om na een ongeval je onschuld te bewijzen. Daarnaast krijg je hulp om de tegenpartij aansprakelijk te stellen om de schade te verhalen.

No-claimbeschermer
Wanneer je enkele jaren schadevrij rijdt, kun je een flinke no-claim korting opbouwen. Deze korting kan echter komen te vervallen wanneer je een schadegeval claimt. In dat geval zal de premie van de autoverzekering stijgen. Met de no-claimbeschermer kun je een plotselinge premieverhoging na het claimen van schade voorkomen. Je kunt meestal één keer per jaar schade claimen zonder dat je premie bij je huidige verzekeraar omhoog gaat. Een aantal autoverzekeraars biedt de mogelijkheid tot het afsluiten van een no-claimbeschermer.

Let wel op dat het aantal schadevrije jaren bij een no-claimbeschermer wel minder worden. Bij het claimen van schade krijg je dus ook minder no-claimkorting. Wat dat betreft is de no-claimbeschermer handig wanneer je voor langere tijd bij dezelfde verzekeraar wilt blijven. Mocht je namelijk willen overstappen, dan je meer premie voor de autoverzekering kwijt.

Pechhulp
Bij de meeste autoverzekeringen is het mogelijk om pechhulp aanvullend mee te verzekeren. Vaak is dit het geval bij de autoverzekering met allriskdekking. In sommige gevallen is de pechhulp zelfs standaard bij de polis inbegrepen. De verzekeraar regelt dan een garage of sleepdienst bij een pechgeval. Vaak kun je kiezen uit Nederland- of Europa-dekking, maar bij sommige verzekeraars is de buitenlanddekking alleen in combinatie af te sluiten.

Ook bieden autoverzekeraars soms maar één variant van de pechhulpverzekering aan; zowel voor binnen- en buitenland inclusief vervangend vervoer. De hoogte van de premie is afhankelijk van de leeftijd van de auto. Voor oudere auto’s is de premie vaak hoger omdat verzekeraars de kans op pech hoger inschatten dan bij een nieuwere auto.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in juli 2015. Laatst gewijzigd op 21 juli 2015.