Wat houdt een all risk inboedelverzekering in?

Onder verschillende benamingen bieden verzekeraars een all risk inboedelverzekering aan met een zeer ruime dekking. Gebruikte benamingen zijn bijvoorbeeld de Totaal dekking of de Uniek dekking. Deze inboedelverzekering biedt ook dekking als de schade door jouzelf of door jouw gezinsleden zijn veroorzaakt, maar er zijn uitzonderingen.

Schade aan jouw inboedel wordt door de verzekeraar gecompenseerd als je recht hebt op een uitkering volgens de polisvoorwaarden. De zogenaamde extra uitgebreide inboedelverzekering is de meest gehanteerde verzekeringsvorm. Deze verzekering biedt onder andere een vergoeding bij schade door brand, inbraak, storm, kapotte waterleidingen en ontploffingen. Als de schade door eigen toedoen wordt aangericht, dan zal de verzekeraar niet uitkeren.

Waar biedt de all risk inboedelverzekering dekking tegen?
Het voordeel van de all risk inboedelverzekering zijn de zeer ruime polisvoorwaarden. Van oorsprong bood de inboedelverzekering dekking tegen brand. In de loop der jaren zijn de polisvoorwaarden door de verzekeraars steeds verder uitgebreid. De ruimste dekking biedt de all risk inboedelverzekering. De polis biedt een zogenaamde van alle van buiten komende onheilendekking. Deze omschrijving houdt in dat alles verzekerd is. Uiteraard is deze omschrijving te ruim. Ook opzet door een verzekerde is namelijk een van buitenkomend onheil, maar valt onder geen enkele dekking.

Volgens de polisvoorwaarden is alles verzekerd, tenzij het expliciet uitgesloten is. Uitgesloten is bijvoorbeeld schade door schade aan jouw inboedel wordt door de verzekeraar gecompenseerd als je recht hebt op een uitkering volgens de polisvoorwaarden. De zogenaamde extra uitgebreide inboedelverzekering is de meest gehanteerde verzekeringsvorm. Deze verzekering biedt onder andere een vergoeding bij schade door brand, inbraak, storm, kapotte waterleidingen en ontploffingen. Als de schade door eigen toedoen wordt aangericht, gaat de verzekeraar niet uitkeren.

Is de all risk inboedelverzekering de beste keuze?
Geen enkele inboedelverzekering biedt een uitgebreidere dekking, maar dat wil nog niet zeggen dat het de juiste verzekering is. De premie voor een dergelijke verzekering ligt hoger in vergelijking met de extra uitgebreide inboedelverzekering. Door de premies voor deze verzekering te vergelijken kun je een keuze maken. Heb je de hogere verzekeringspremie over voor de uitgebreidere dekking? Hieronder vallen onder andere aardbevingen en overstromingen. Ook opzet en slijtage van objecten zijn uitgesloten. Op Verzekeringen.com kun je eenvoudig zelf een inboedelverzekering vergelijken. Aan de hand daarvan kun je een inboedelverzekering afsluiten, welke het beste past bij jouw situatie.

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in mei 2014. Laatst gewijzigd op 18 januari 2016.