Controleer je autoverzekering voor je op vakantie gaat

Ieder jaar kiezen veel mensen ervoor om met de auto op vakantie te gaan naar het buitenland. Er wordt dan vaak nog wel aandacht besteed aan de auto zelf om deze te laten controleren of een onderhoudsbeurt uit te voeren. Maar ook gedacht aan je autoverzekering?
Vakantiespecial: controleer niet alleen de auto, maar ook de autoverzekering

Vakantiespecial: controleer niet alleen de auto, maar ook de autoverzekering

Een goede controle van de auto is uiteraard belangrijk, maar er zijn meer aspecten van belang. Bijvoorbeeld de autoverzekering en de regels die in andere landen gelden als je daar met de auto over de weg rijdt. Controleer daarom voor je op vakantie gaat niet alleen de auto, maar ook de autoverzekering.

Dekking autoverzekering buitenland
Een autoverzekering met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking in het buitenland als je met de auto schade toebrengt aan een ander. Ontstaat er schade aan de eigen auto door eigen toedoen, dan wordt deze niet vergoed via de WA-dekking. Dat is weer wel het geval als er sprake is van een all risk autoverzekering.

Er zijn echter ook situaties die zich kunnen voordoen in het buitenland, waar een andere dekking voor nodig is. Bijvoorbeeld als je met pech langs de weg komt te staan of als jouw auto onverhoopt gestolen wordt. De meeste verzekeraars bieden je de gelegenheid om voor het met de auto rijden in het buitenland een speciale buitenlanddekking af te sluiten.

De buitenlanddekking voor de autoverzekering kan overigens onder verschillende namen aangeboden worden. Zo biedt de ANWB een aanvullende module ´Vervangend vervoer Europa´. Deze dekking zorgt ervoor dat er vervangend vervoer wordt geregeld in Europa als jouw auto in het buitenland wordt gestolen of als deze in een garage staat om gerepareerd te worden. Bij Univé Verzekeringen kan een keuze worden gemaakt om bij de autoverzekering de dekking ´Pechhulp Buitenland´af te sluiten.

Indien je ruimschoots voordat je met de auto op vakantie gaat de gelegenheid gebruikt om jouw autoverzekering te controleren, dan kun je zelfs nog overstappen naar een andere verzekeraar. Je kunt dan op die manier een autoverzekering afsluiten met een dekking voor het buitenland die het beste bij jouw situatie aansluit.

Vakantiespecial: controleer niet alleen de auto, maar ook de autoverzekering

Groene kaart in het buitenland
In Nederland geldt er geen verplichting om de groene kaart van de autoverzekering mee te nemen. Ook in veel landen in Europa is het niet verplicht, maar toch kan aangeraden worden om de groene kaart van de autoverzekering mee te nemen. Op de groene kaart staat onder meer vermeld in welke landen er dekking wordt geboden.

Zo heb je namelijk als je met de auto op vakantie gaat altijd de verzekeringsgegevens bij de hand. De groene kaart dient ook in het buitenland als een verzekeringsbewijs, zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan. Verder geldt dat er telefoonnummers op staan die gebeld kunnen worden bij schade.

Veiligheidsaccessoires
In ieder land in Europa gelden andere regels ten aanzien van de veiligheidsaccessoires die in een auto aanwezig moeten zijn. Als je met de auto op vakantie gaat, is het dan ook aan te raden om voor de landen waar je doorheen komt, na te gaan welke veiligheidsaccessoires dat zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan om veiligheidshesjes, gevarendriehoek of een brandblusser. Zo voldoe je in ieder geval aan de regels van het betreffende land.

Ook handig om te weten:


Dit artikel is onderdeel van de vakantiespecial ‘goed verzekerd en onbezorgd op vakantie’, welke eerder gepubliceerd is.

Gepubliceerd op 25 juni 2015 om 10:58 uur in de categorie autoverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 11:04 uur.