Premieverschillen bij inboedelverzekering worden groter

Bij de inboedelverzekering wordt de kloof tussen de extra uitgebreide dekking en de allrisk dekking steeds groter. De gemiddelde premie is volgens onderzoeksbureau MoneyView sinds 2014 met 3 procent gestegen. Uitgesplitst naar dekkingsvorm zijn de gemiddelde premieverschillen nog groter.
Verschil in premie bij dekkingsvormen inboedelverzekering worden groter

Verschil in premie bij dekkingsvormen inboedelverzekering worden groter

De premieverschillen bij inboedelverzekeringen worden steeds groter. Dat blijkt uit het special item van MoneyView over inboedel- en opstalverzekeringen. De kloof tussen de extra uitgebreide dekking en de allriskdekking wordt steeds groter. De gemiddelde premie is sinds 2014 gestegen met 3 procent. Uitgesplitst naar dekkingsvorm is de premie van de allrisk inboedelverzekering gestegen met 7 procent, terwijl de gemiddelde premie bij de extra uitgebreide dekking is gedaald met bijna 5 procent. Volgens MoneyView komt dit doordat de dekking van de extra uitgebreide inboedelverzekering ten opzichte van de allrisk dekking steeds verder wordt uitgekleed.

Inboedelverzekering
De ProductRating Prijs voor inboedelverzekeringen is gebaseerd op 60 inboedelverzekeringen, waarvan 38 met een allrisk dekking (AR) en 22 met een extra uitgebreide gevarendekking (EUG). Volgens het onderzoeksbureau zijn er geen inboedelverzekeringen die zowel op premie als op polisvoorwaarden vijf sterren behalen. Vergeleken met een gelijkwaardig onderzoek vorig jaar zijn wel de prijsverschillen tussen beide dekkingsvormen verder toegenomen. Dit is volgens MoneyView ook te merken in de ProductRating Prijs, waarbij de 5-sterrenproducten alle drie een extra uitgebreide gevarendekking bieden. De drie verzekeraars met hoogste score voor polisvoorwaarden, scoren voornamelijk door op meerdere onderdelen een uitgebreide(re) dekking te bieden. Deze verzekeraars bieden bijvoorbeeld wereldwijde buitenhuisdekking en een uitgebreide dekking op kostbare inboedel.

MoneyView - inboedelverzekering premie en polisvoorwaarden rating

Bron: MoneyView

Op het gebied van premie scoren de verzekeraars Aegon, Klaverblad en Verzekeruzelf het hoogst. Gekeken naar polisvoorwaarden haalden ASR, Interpolis en Nationale-Nederlanden 5 sterren. De inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden onderscheidt zich van andere inboedelverzekeringen door de eerste tien jaar schade te vergoeden op basis van nieuwwaarde. De inboedelverzekeringen van ASR en Interpolis bieden als één van de weinige ook dekking voor tijdelijk verhuur zoals Airbnb en Wimdu.

Opstalverzekering
In het onderzoek is door MoneyView ook gekeken naar 60 opstalverzekeringen, waarvan 38 met een allrisk dekking en 22 met een extra uitgebreide dekking. De verzekeraars Aon Direct, De Nederlanden van Nu en Woongarant scoorden hier 5 sterren op premie. Huis in Eén Verzekeringen, Interpolis en Nationale-Nederlanden scoorden op het gebied van polisvoorwaarden 5 sterren. Opmerkelijk is met name dat deze verzekeringen vaak afwijkende distributiewijze hebben. Dat willen zeggen dat deze alleen via een vergelijkingssite of via het intermediair te verkrijgen zijn.

Opstalverzekering premie en polisvoorwaarden rating MoneyView

Bron: MoneyView

Verder kenmerken deze opstalverzekeringen zich door weinig schade-oorzaken uit te sluiten. Specifieke schades zoals vandalisme, schade door huisdieren en schade door inkt, verf of bijtende stoffen worden bijvoorbeeld ook vergoed. Ook bieden deze opstalverzekeringen een ruime dekking op het gebied van bijzondere kosten, zoals bereddingskosten, opruimingskosten, saneringskosten en de kosten voor het herstellen van de tuin.

Gepubliceerd op 20 juni 2016 om 17:09 uur.