Voogd & Voogd introduceert rijgedragverzekering

Ook assuradeur Voogd & Voogd introduceert een rijgedragverzekering. In navolging van verschillende andere verzekeraars biedt de assuradeur verzekerden korting met een zogeheten pay-how-you-drive module. De module wordt aangeboden onder de naam ChipWise.
Rijgedragverzekering wordt steeds vaker aangeboden

Rijgedragverzekering wordt steeds vaker aangeboden

Steeds meer verzekeraars komen met een rijgedragverzekering. Verzekerden krijgen met zo’n verzekering korting naarmate ze veiliger leiden. Voogd & Voogd heeft nu ook een rijgedragverzekering geïntroduceerd. De pay-how-you-drive-module kunnen verzekeringsadviseurs aanbieden bij de polissen van de assuradeur, maar ook bij autoverzekering, zoals ASR, Delta Lloyd en Reaal. In sommige gevallen kan de korting voor verzekerden oplopen tot 35 procent. De module wordt aangeboden onder de naam ChipWise. Bij Voogd & Voogd worden de rijgedragverzekeringen aangeboden onder de merken ‘PersonenautoVoordeelPolis’ en ‘AutoPrismaPolis’.

Korting op autoverzekering

Verzekerden krijgen bij een rijgedragverzekering een OBD-stekker in de auto of wordt het rijgedrag gemeten met een app op de smartphone. De pay-how-drive-module van Voogd & Voogd werkt middels een stekker die wordt ingeplugd in de OBD-poort van de auto. Deze aansluiting gebruiken garages om storingen of andere zaken uit te lezen. Via de OBD-steker wordt geregistreerd of je hard optrekt, vaak remt, hoe hard je rijdt en waar en wanneer je rijdt. Op basis daarvan krijg je korting of een toeslag op de premie van de autoverzekering.

Bij Voogd & Voogd kunnen gebruikers op een eigen online dashboard zien hoe het rijgedrag en rijscore is opgebouwd. Dit dashboard wordt ook aangeboden als app voor de smartphone. “De detailinformatie wordt niet geleverd aan derden”, vertelt Michael de Nijs, mededirecteur bij Voogd & Voogd.

Aangeboden via adviseurs

Voorlopig kunnen de rijgedragverzekeringen alleen door adviseurs voor hun klanten worden afgesloten. “We vinden het product minder geschikt om online aan te bieden, omdat het wel enige uitleg vergt”, aldus De Nijs. Klanten zouden in dat geval te optimistisch kunnen kiezen voor een polis met ChipWise. Adviseurs die met dit product aan de slag willen, krijgen hiervoor een cursus van Voogd & Voogd.

Ondanks de negatieve publiciteit voor Achmea die klanten premiekorting aanbiedt bij het delen van privédata, heeft Voogd & Voogd toch gekozen voor het introduceren van een pay-how-drive-module. Niet alleen op Achmea kwam enige kritiek, ook op andere initiatieven waarbij privé-gegevens worden gedeeld ontstond enige ophef. “Dat komt omdat zij de eerste grote verzekering zijn die met dit plan komt, en vernieuwing roept wel vaker weerstand op”, zegt De Nijs.

De Nijs begrijpt de discussie over of een dergelijke verzekering het solidariteitsprincipe niet aantast, wel. “Dat is een filosofische discussie en wij staan hier toch wel praktisch in. Iedereen kan veiliger rijden, dat is niet afhankelijk van je portemonnee. En het is de vraag of je mensen die veilig rijden, moet laten betalen voor mensen die structureel brokken maken.”

Eerder werd door Deloitte Digital een onderzoek gedaan naar de bereidheid van consumenten om digitale verzekeringsdiensten af te nemen. Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van de Nederlanders positief is over verzekeringsproducten die zijn gebaseerd op gebruik en gedrag. Ruim 65% van de respondenten is zelfs bereid om een dergelijke verzekering af te sluiten als daar een beloning tegenover staat. Inmiddels zijn er meerdere verzekeringen en verzekeraars die goed rijgedrag belonen, zoals Fairzekering en Univé Verzekeringen.

Lees ook:

Gepubliceerd op 19 oktober 2015 om 13:14 uur in de categorie autoverzekering.