Auto te water, ben je verzekerd?

Het kan voorkomen dat je met de auto in het water beland, deze schade kun je vergoed krijgen van de autoverzekeraar. Echter, de dekking van de autoverzekering is dan wel belang. Je krijg namelijk alleen de schade vergoed met een allrisk autoverzekering.

Afhankelijk van de gekozen dekking van je autoverzekering, kun je autoschade door te water raken vergoed krijgen. Alleen bij een allrisk autoverzekering ben je verzekerd tegen schade wanneer de auto in het water beland. Met een WA- of beperkt casco dekking ben je niet verzekerd, alleen eventuele passagiers zijn verzekerd via de WA-verzekering. Schade die zij hebben opgelopen, kunnen dan worden geclaimd bij jouw autoverzekeraar. Omdat er vaak eerst gekeken moet worden wie er schuldig is aan het ongeval, kan uitbetaling van de schade soms wel even duren.

Vergoedingsregeling
Een auto die te water is geraakt wordt meestal total loss verklaard. De geleden schade is namelijk vaak niet meer te herstellen. Met een allrisk dekking krijg je dan een bepaald bedrag vergoed. Het verschilt per verzekeraar hoeveel je vergoed krijgt, dit hangt af van de vergoedingsregeling. Meestal krijg je de dagwaarde van de auto vergoed. Verzekeraars hanteren bepaalde regelingen bij een gestolen of total loss verklaarde auto.

Auto te water, hoe zit het met de dekking van je autoverzekering?


Schade passagiers
Passagiers in de auto zijn verzekerd op de WA-dekking van de bestuurder. Zij kunnen de schade die ze hebben opgelopen, zowel lichamelijk als spullen zoals kleren, vergoed krijgen van jouw autoverzekeraar. Eventueel kun je wanneer je vaak passagiers meeneemt, een schadeverzekering voor inzittenden aanvullend afsluiten bij de autoverzekering. Deze aanvullende dekking kijkt namelijk niet naar wie er schuldig is aan het ongeval, maar vergoed direct de werkelijk geleden letsel- en bagageschade van jouw passagiers. De schadeverzekering inzittenden dekt daarnaast ook jouw schade als bestuurder. Via de autoverzekering ben je hier namelijk niet voor verzekerd.

Niet door eigen fout
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de auto niet door jouw schuld in het water terecht is gekomen. Zodra het mogelijk is moet je met de veroorzaker van het ongeluk het schadeformulier invullen. Mocht je de schade op hem of haar willen verhalen, dan is het verstandig om bewijsmateriaal te verzamelen zoals getuigenverklaringen en foto’s (van remsporen). Aan de hand daarvan kun je namelijk aantonen dat de ander de veroorzaker is van de ontstane schade.

Vervolgens kun je diegene aansprakelijk stellen voor de schade en een schadevergoeding vragen. Mocht je een rechtsbijstandsverzekering voor motorrijtuigen hebben, dan ben je verzekerd voor juridische hulp bij het claimen van de schade. Is de veroorzaker van de schade niet bekend of doorgereden? Dan is het mogelijk om de schade te claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Er moeten dan echter wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zoals getuigenverklaringen en aangifte bij de politie. Daarnaast moet de schade binnen 14 dagen na het ontstaan ervan gemeld zijn bij het Waarborgfonds.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in februari 2016. Laatst gewijzigd op 22 februari 2016.