Hoe kom ik achter de nieuwwaarde van mijn auto?

De meeste verzekeraars vergoeden de nieuwwaarde als jouw nieuwe auto in het eerste jaar wordt gestolen of total loss wordt verklaard. Maar waar vraag ik de nieuwwaarde van mijn auto op?

Autoverzekeraars hanteren vaak een nieuwwaarde regeling. Je krijgt dan bij diefstal of wanneer je auto total loss wordt verklaard een bedrag vergoed waarmee je een soortgelijke nieuwe auto kunt kopen. De auto moet in dat geval wel beperkt casco (WA plus) of volledig casco (allrisk) verzekerd zijn. Tevens is de nieuwwaarde een van de factoren die de hoogte van de premie van jouw autoverzekering bepaalt. In de meeste gevallen: hoe hoger de nieuwwaarde, hoe hoger de premie.

Geldigheid nieuwwaarde
De nieuwwaarde wordt door autoverzekeraars vaak vergoed in het eerste jaar dat je de nieuwe auto hebt gekocht. Een enkele verzekeraar hanteert 3 jaar voor het vergoeden van de nieuwwaarde. Weer andere verzekeraars keren tot 36 maanden de volledige aanschafwaarde uit.

Cataloguswaarde en aanschafwaarde
Naast de nieuwwaarde kom je vaak ook de begrippen ‘cataloguswaarde’ en ‘aanschafwaarde’ tegen. De cataloguswaarde is de waarde van de auto zoals deze in de catalogus stond toen de auto is aangeschaft (inclusief BTW en BPM). De aanschafwaarde is het bedrag dat je destijds hebt betaald voor de auto. Dit bedrag kan door bijvoorbeeld korting afwijken van de nieuwprijs.

Opvragen nieuwwaarde
Het opvragen van de nieuwwaarde van je auto kan op verschillende manieren. Dit kan bijvoorbeeld via de website van AutoWeek of de RDW. Na het invullen van jouw kenteken kun je direct zien wat jouw auto ooit nieuw gekost heeft. Wanneer je autoverzekeringen gaat vergelijken kunnen de dagwaarde en de nieuwwaarde van jouw auto flink verschillen. Daarom is het raadzaam de polis vooraf goed door te nemen.

Lees ook:

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 4 februari 2016.