Wat is een nieuwwaarderegeling en hoe werkt het?

De nieuwwaarderegeling is een belangrijk onderdeel bij het vergelijken van autoverzekeringen. Bij een aanrijding, total-loss of diefstal keert de verzekeraar een bedrag uit dat hoog genoeg is om een soortgelijke nieuwe auto te kunnen kopen. Maar er zijn nog een aantal punten waar je rekening mee dient te houden.

Voor de nieuwwaarderegeling is het van belang dat het gaat om een nieuwe auto. De regeling gaat namelijk niet op bij een tweedehands auto. De nieuwwaarderegeling zorgt ervoor dat je een nieuwe auto kunt kopen wanneer je auto total-loss is, bijvoorbeeld na een aanrijding. Om gebruik te kunnen maken van deze regeling moet je tevens beperkt casco (WA+) of volledig casco (allrisk) verzekerd zijn. Autoverzekeraars hanteren echter verschillende voorwaarden. Denk daarbij aan de duur de nieuwwaarderegeling.

Meer dan de helft van de verzekeraars heeft een nieuwwaarderegeling van 1 jaar. Een aantal autoverzekeraars biedt de mogelijkheid om voor een langere periode te kiezen. Je betaalt dan wel meer premie voor de autoverzekering. De meeste verzekeraars gaan overigens niet verder dan één of twee jaar. Na deze periode val je dan terug op de dagwaarde van jouw auto. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering staat precies hoe jouw verzekeraar omgaat met de nieuwwaarderegeling. Met de nieuwwaarderegeling wordt elke schade aan jouw auto volgens de nieuwwaarde wordt vergoed en hersteld.

Lees ook:

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in mei 2015. Laatst gewijzigd op 4 februari 2016.