Eigen risico zorgverzekering voor veel mensen niet meer te betalen

Er zijn in Nederland honderdduizenden consumenten die problemen hebben om het verplichte eigen risico dat van toepassing is op de zorgverzekering te betalen. Alleen bij VGZ is er al sprake van 250.000 betalingsregelingen met verzekerden.
Mensen komen in problemen met betalen eigen risico van de zorgverzekering

Mensen komen in problemen met betalen eigen risico van de zorgverzekering

In vergelijking met twee jaar geleden is er sprake van vijf keer zoveel betalingsregelingen met betrekking tot het eigen risico van de zorgverzekering. Niet alleen bij het VGZ zijn er met veel verzekerden die een regeling hebben getroffen. Bij het Zilveren Kruis zijn er tegenwoordig ook al 240.000 verzekerden met een regeling en dat zijn er al 80.000 meer in vergelijking met vorig jaar. Ook bij Menzis is er sprake van een toename van het aantal betalingsregelingen.

Ongewenste ontwikkeling

Het niet kunnen betalen van het eigen risico zorgt bij een groot aantal mensen ook voor het andere problemen. Er zijn namelijk patiënten die een verwijzing hebben om naar het ziekenhuis te gaan, maar daar geen gebruik van maken omdat er een deel van het eigen risico aan verbonden is. Ook het ophalen van medicijnen blijft om deze reden wel eens achterwege. De koepelorganisatie van huisartsen maakt zich zorgen om de ontwikkeling, waarbij er sprake is van het mijden van zorg in verband met het eigen risico van de zorgverzekering.

Eigen risico volgend jaar 375 euro

Het eigen risico stijgt vrijwel elk jaar en is voor volgend jaar vastgesteld op 375 euro. Dit jaar is er nog sprake van een eigen risico van 360 euro en nu kan ook net als volgend jaar het wettelijk eigen risico met maximaal 500 euro aan vrijwillig eigen risico worden verhoogd. Als een verzekerde bijvoorbeeld gebruikmaakt van zorg in het ziekenhuis, dan zal het deel van het eigen risico door de verzekerde zelf moeten worden betaald en wordt het bedrag dat daarboven komt door de zorgverzekeraar vergoed.

Zorgverzekeraars raden patiënten die niet over geld achter de hand beschikken af om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Het is echter wel aantrekkelijk om die keuze te maken, want de korting op de premie van de zorgverzekering kan bij 500 euro aan vrijwillig risico oplopen tot wel 20 euro per maand.

Eigen risico schiet doel voorbij

Het wettelijk eigen risico is oorspronkelijk ingevoerd om mensen bewust te laten worden dat zorg geld kost. Met het hoge eigen risico van tegenwoordig zijn de meeste mensen zich daarvan zeker bewust en zeker gelet op het grote aantal betalingsregelingen dat met zorgverzekeraars is getroffen. In 2008 bedroeg het eigen risico 150 euro en dat is tegenwoordig al meer dan verdubbeld.

Bepaalde doelgroepen zijn de dupe van het eigen risico van de zorgverzekering en dat zijn voornamelijk ouderen die doorgaans meer zorg nodig hebben in vergelijking met jongeren en chronisch zieke mensen en gehandicapten. Gezonde mensen kunnen echter profiteren van het hoge eigen risico doordat er forse kortingen op de premies worden gegeven bij een vrijwillig eigen risico. De solidariteit komt op deze manier meer onder druk te staan, want de zwakkere groepen hebben het nakijken.

Lees ook:

Gepubliceerd op 4 december 2014 om 10:56 uur in de categorie zorgverzekering.