Helft Nederlanders betaalt te veel voor autoverzekering

Volgens onderzoek van GfK kiest 1 op de 3 Nederlanders bij een nieuwe autoverzekering voor een te hoge dekking. Ruim de helft van de autobezitters zouden hierdoor oververzekerd zijn en onnodig een hoge premie betalen voor hun autoverzekering. Verder blijkt dat hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger het aandeel oververzekerden.
1 op de 3 Nederlanders sluit een autoverzekering af met een te hoge dekking

1 op de 3 Nederlanders sluit een autoverzekering af met een te hoge dekking

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kiest 1 op de 3 Nederlanders een te hoge dekking. Hierdoor is ruim de helft van de autobezitters oververzekerd en betaalt te veel voor de autoverzekering. Uit onderzoek van GfK blijkt verder dat oververzekering niet perse ontstaat doordat mensen niet omkijken naar hun autoverzekering, maar mensen dus geneigd zijn een te hoge dekking te kiezen voor hun auto. Niet alle Nederlanders zouden zich voldoende realiseren dat door hoge afschrijvingskosten de auto snel in waarde daalt en daardoor al na enkele jaren sprake kan zijn van oververzekering. Ieder kwartaal doet GfK onderzoek naar de productie van particuliere financiële in ‘TOF Tracker’.

Te hoge dekking

Vaak is de dekking van de autoverzekering veel te hoog ten opzichte van de leeftijd van de auto. Hierdoor is 33% van alle autobezitters oververzekerd. Vaak geldt dan ook hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger het percentage oververzekerden. Rekenvoorbeelden van GfK laten zien dat een auto met een waarde van €25.000 of meer, in 38% van de gevallen er sprake is van oververzekering. Bij auto’s met een lagere cataloguswaarde valt dit percentage lager uit. Bij auto’s met een waarde tussen de €15.000 en €25.000 is dit bijvoorbeeld nog 33% en bij auto’s tot €15.000 is nog 27% oververzekerd. Vooral autobezitters die een relatief dure auto kopen, lijken zich er minder van bewust dat de auto door hoge afschrijvingskosten snel in waarde daalt. De verzekerde som is dan eerder hoger dan de werkelijke waarde.

GfK - aandeel oververzekerd van alle nieuw afgesloten autoverzekeringen
Bron: GfK - aandeel oververzekerd van alle nieuw afgesloten autoverzekeringen

Verschillen leeftijd en opleiding

Gekeken naar de leeftijd en het opleidingsniveau zijn er volgens GfK ook grote verschillen geconstateerd. Bij 65-plussers is slechts een kwart oververzekerd, terwijl dit bij 35- tot 50-jarigen ruim 37% is. Deze verschillen zijn ook terug te zien bij het opleidingsniveau. Ruim 39% van de laagopgeleiden heeft een te hoge dekking en bij hoogopgeleiden is er in 27% van de gevallen sprake van oververzekering.

Oververzekering voorkomen?

Om overververzekering te voorkomen is het van belang te kijken of de dekking van de auto past bij de leeftijd van de auto. Over het algemeen sluit je bij een nieuwe auto (hoge nieuwwaarde) een allrisk autoverzekering af en bij een auto van meer dan 8 jaar oud een WA-autoverzekering. Daartussen kun je kiezen voor een beperkt casco dekking, bijvoorbeeld wanneer de auto 4 jaar oud is. Het is belangrijk om een goede dekking te kiezen want bij schade kijkt de verzekeraar naar de dagwaarde van de auto. Over het algemeen is de schadevergoeding niet hoger dan de dagwaarde van de auto.

Een verzekeraar gaat bij het uitkeren van de schade altijd uit van de dagwaarde. Elk jaar wordt je auto minder waard. Iedere verzekeraar hanteert verschillende afschrijvingsregels. Over het algemeen geldt dat een auto vanaf 4 tot 6 jaar oud niet meer onder de categorie ‘nieuw’ valt. Bij een allrisk dekking is er dan sprake van oververzekering. In dat geval zou je dus beter kunnen kiezen voor een autoverzekering met beperkt casco dekking. Zelf een autoverzekering vergelijken? Op Verzekeringen.com kun je eenvoudig autoverzekeringen vergelijken op dekking, polisvoorwaarden en premie.


Lees ook:

Gepubliceerd op 31 maart 2016 om 12:21 uur in de categorie autoverzekering.