Meivakantie: ga goed verzekerd op vakantie!

De meivakantie is in grote delen van het land al begonnen, andere provincies moeten nog even wachten. Dat betekent dat weer veel Nederlanders op vakantie gaan naar het buitenland of in eigen land. Zorg er in ieder geval voor dat je goed verzekerd op reis gaat. Met onze verzekeringstips ga je zorgeloos op vakantie.
Ga jij op vakantie? Zorg dat je goed verzekerd op reis gaat!

Ga jij op vakantie? Zorg dat je goed verzekerd op reis gaat!

Deze week en volgende week gaan circa 2 miljoen Nederlanders op vakantie. Veel Nederlanders gaan naar populaire vakantielanden als België, Frankrijk en Duitsland, maar er blijven er ook genoeg in eigen land. Of je nu in Nederland op vakantie gaat of naar het buitenland, zorg in ieder geval dat je goed verzekerd op reis gaat. Daarbij mag een goede reisverzekering niet ontbreken, maar ook een zorgverzekering, annuleringsverzekering of pechhulpverzekering kan van pas komen. In sommige gevallen kan ook een inboedelverzekering met buitenshuisdekking uitkomst bieden bij een dagje weg in Nederland.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is niet alleen handig voor een vakantie naar het buitenland, maar ook vaak voor in eigen land. Met een reisverzekering ben je in de meeste gevallen gedekt tegen verlies of beschadiging van je bagage, maar ook voor onvoorziene kosten door ziekte of wanneer je contant geld wordt gestolen. Door het afsluiten van een reisverzekering kun je extra onvoorziene kosten die je hebt moeten maken vaak terugkrijgen. Mocht je meerdere keren per jaar op vakantie gaan, dan is het goedkoper een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Met een doorlopende reisverzekering ben je het gehele jaar verzekerd. Ga je slechts een paar dagen op vakantie, zoals in de meivakantie, dan kun je ook prima kiezen voor een kortlopende reisverzekering. In dat geval heb je dekking vanaf vertrek tot en met thuiskomst.

Het is altijd van belang dat wanneer je schade claimt op je reisverzekering, je kunt aantonen dat je ook echt op vakantie was. Dat kan bijvoorbeeld met betaalgegevens van je overnachting of andere aankoopbonnen die kunnen aantonen dat je op vakantie was. Een dagje naar een pretpark in Nederland of net over de grens, valt bijvoorbeeld niet onder je reisverzekering.

Medische kosten

Veel mensen denken dat je voor een (korte) vakantie in Nederland geen reisverzekering nodig hebt. Soms ben je ook al gedekt via een andere verzekering, zoals de zorgverzekering voor medische kosten. Toch gaat dit niet altijd op want met een zorgverzekering ben je verzekerd voor medische kosten in Nederland. Voor een vakantie in Nederland hoef je dus voor medische kosten niet perse een reisverzekering af te sluiten. Echter, in het buitenland geldt de zorgverzekering maar tot een bepaald tarief en kun je nog wel eens voor verrassingen komen te staan. Deze kosten kun je dan opvangen met je reisverzekering. In landen waar de zorgkosten duurder zijn dan in Nederland, zoals Oostenrijk of Denemarken kunnen de kosten gauw hoog oplopen. Voor een vakantie in het buitenland kan de reisverzekering voor medische kosten goed uitkomst bieden.

Bagage

Tijdens je vakantie kan bagage worden gestolen of beschadigen. In dat geval kun je ook een beroep doen op je reisverzekering. Zowel in eigen land als in het buitenland kan er wat gebeuren met je koffer, dure camera of smartphone. Om beschadigde of gestolen bagage te kunnen claimen op je reisverzekering geldt de bagagedekking. Daarmee is de bagage die je meeneemt op reis verzekerd tegen eventuele schade of diefstal. Let er wel op dat er grote verschillen kunnen zitten tussen vergoedingen van reisbagage. Als je een nieuwe reisverzekering afsluit, is het belangrijk om goed naar de verzekerde bedragen te kijken.

Pechhulpverzekering

Met een pechhulpverzekering kun je je verzekeren tegen kosten bij pech wanneer je met de auto op vakantie gaat. Met deze verzekering wordt je auto ter plekke gerepareerd. Ook worden kosten vergoed voor een vervangende auto of een hotelovernachting, bijvoorbeeld wanneer de auto niet direct kan worden gerepareerd. Ook worden de kosten vergoed, afhankelijk van de gekozen dekking, wanneer de auto later naar Nederland moet worden gebracht. De pechhulpverzekering kun je aanvullend afsluiten bij de reisverzekering of autoverzekering. Let er op dat je niet dubbel verzekerd bent en check voor je reis of je verzekerd bent voor pechhulp in het buitenland.

Annuleringsverzekering

Mocht je onverhoopt de vakantie moeten annuleren, dan kun je je verzekeren met een annuleringsverzekering. Hiermee ben je verzekerd als er plotseling een naast familielid overlijd of in geval van ernstige ziekte, maar ook bij ontslag en echtscheiding. In de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering staat precies vermeld in welke situaties de verzekering dekking biedt. De kosten van een annulering worden, afhankelijk van de situatie, vergoed als je reis niet door kan gaan of afgebroken moet worden.

Lees ook:

Gepubliceerd op 26 april 2016 om 16:36 uur.