Samen profiteren van schadevrije jaren bij autoverzekering

Als het aan de Consumentenbond ligt gaan autoverzekeraars niet alleen schadevrije jaren toekennen aan de hoofdverzekerde, maar ook aan de regelmatige bestuurders van een auto. Op die manier profiteren je partner en eventueel regelmatige bestuurders ook van de opgebouwde premiekorting op de autoverzekering.
Autoverzekeraars zouden schadevrije jaren ook moeten toekennen aan partner of regelmatige bestuurders

Autoverzekeraars zouden schadevrije jaren ook moeten toekennen aan partner of regelmatige bestuurders

De Consumentenbond wil met het Verbond van Verzekeraars in gesprek over het toekennen van schadevrije jaren aan de partner en andere regelmatige bestuurders. Autoverzekeraars zouden volgens de bond niet alleen schadevrije jaren moeten toekennen aan de hoofdverzekerde, maar ook aan de regelmatige bestuurders van de auto. Op die manier profiteer je samen van de eventuele opgebouwde premiekorting op de autoverzekering. Het is nu nog zo dat alleen de hoofdverzekerde profiteert van de opgebouwde schadevrije jaren. Daarnaast is het in bijzondere situaties, zoals bij overlijden of een echtscheiding, vaak mogelijk schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders.

Reactie verzekeraars
Slechts een aantal autoverzekeraars laat weten bereid te zijn schadevrije jaren ook toe te kennen aan partners of andere regelmatige bestuurders. Toch zouden de meeste verzekeraars dit nog weigeren. Volgens het Verbond is het geen bezwaar als verzekeraars het aanbod zelf regelen, maar is een collectieve afspraak juridisch niet mogelijk. De contracten worden namelijk gesloten tussen de verzekeraars en de verzekeringsnemer. De Consumentenbond geeft daarop als reactie dat het Verbond “zich verschuilt achter de wet, om modernisering van polissen tegen te houden”.

Verschillende autoverzekeraars, waaronder ANWB/Unigarant, De Nederlanden van Nu en Generali, zijn wel bereid om voor één auto schadevrije jaren toe te kennen aan levenspartners als regelmatige bestuurder. Op dit moment is het registratiesysteem voor het verrekenen van de schadevrije jaren hier nog niet op ingesteld. Het huidige systeem zal dus eerst moeten worden aangepast. Verzekeraars ABN Amro, ASR, Ditzo, Turien & Co, Univé en United Insurance zouden het toekennen van schadevrije jaren aan andere regelmatige bestuurders alleen collectief willen regelen.

Gepubliceerd op 14 juli 2016 om 10:50 uur in de categorie autoverzekering.