Verzekeraars publiceren afschrijvingslijsten

Reis- en woonverzekeraars maken de afschrijvingslijsten die gehanteerd worden bij schade of verlies aan verzekerede eigendommen bekend. Dit gebeurt naar aanleiding van het onderzoek dat Tros Radar in samenwerking met Wegwijs liet uitvoeren. Slechts enkele verzekeraars zijn momenteel transparant over de afschrijvingslijsten.
Verzekeraars regeren op het onderzoek van Tros Radar en Wegwijs door het openbaar maken van de afschrijvingslijsten

Verzekeraars regeren op het onderzoek van Tros Radar en Wegwijs door het openbaar maken van de afschrijvingslijsten

Aegon heeft als eerste verzekeraar de afschrijvingslijst voor woonverzekeringen online beschikbaar gesteld. Hiermee reageert de verzekeraar op het onderzoek dat Tros Radar liet uitvoeren door Wegwijs. Aegon kwam eerder al positief naar voren in de consumentengids, omdat zij als één van de weinige verzekeraars transparant zijn over de afschrijvingen die zij hanteren op de verzekeringen. Door ook deze afschrijvingslijst openbaar te maken trekt Aegon die positieve lijn door.

Afschrijvingslijsten ASR en Ditzo
Ook ASR en Ditzo hebben aangegeven voor 1 november de afschrijvingslijsten op hun websites te publiceren.

“Wij publiceren de afschrijvingslijsten omdat wij dit in het belang achten van onze klanten. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten weten welke richtlijnen gelden bij een vergoeding van schade. Het schept duidelijkheid voor de klant en voor ons”, laat ASR weten.

Concurrentiegevoelige informatie
Niet alle verzekeraars staan te springen om de afschrijvingslijsten bekend te maken. Univé is aan het onderzoeken hoe en of zij de lijsten openbaar kunnen maken. Zij worstelen vooral met de toelichting richting de consument én het publiceren van concurrentiegevoelige informatie. De ANWB (Unigarant) heeft aangegeven dat zij het maken van een tabel ingewikkeld vinden.

“Bagage bestaat uit veel soorten spullen. Voor elk item wordt een andere gemiddelde levensduur gebruikt om de afschrijving te bepalen … Voor producten waarbij we dat passend vinden geven we informatie over de afschrijving op onze site.”

Meer transparantie
Het Verbond van Verzekeraars heeft laten weten niet aan te sturen om het publiceren van de afschrijvingslijsten. Vanuit mededingingsoogpunt en concurrentieoverwegingen zijn zij dit niet verplicht. Wel vindt het Verbond van Verzekeraars dat verzekeringsmaatschappijen zo transparant mogelijk moeten zijn in wat wel en wat niet vergoed wordt. De verzekeringskaarten die volgende jaar gelanceerd gaan worden moeten hier de consument bij helpen.

Lees ook: Berekening dagwaarde bij schade vaak onduidelijk.

Gepubliceerd op 9 september 2016 om 8:20 uur.