Moet je altijd een autoschade melden?

Een autoschade hoeft niet altijd worden gemeld bij de verzekeraar, maar natuurlijk wel wanneer je schade hebt veroorzaakt bij een ander. Het kan in sommige situaties goedkoper zijn om een schade die je zelf hebt veroorzaakt, zelf te betalen. Wanneer je namelijk een schade claimt op de autoverzekering, heeft dit mogelijk gevolgen voor de premie en schadevrije jaren.

Schade aan je auto die je zelf hebt veroorzaakt, hoef je niet perse te melden bij de verzekeraar. Een autoschade kun je claimen op de autoverzekering, maar dit heeft vaak wel gevolgen voor de premie en je opgebouwde schadevrije jaren. Verder is eigen schuldschade aan je auto met een WA-autoverzekering niet verzekerd. Met de WA-dekking ben je namelijk alleen verzekerd voor schade die je toebrengt aan iemand anders. In verschillende situaties is het goedkoper om zelf voor de kosten op te draaien en de autoschade niet te melden.

Stel: je hebt een kleine autoschade en de reparatiekosten zijn ongeveer gelijk aan je eigen risico. Dan is het verstandiger om de reparatie zelf te betalen. Het aantal schadevrije jaren en no-claim-korting blijven op deze manier gelijk.

Tweezijdige autoschade
Bij tweezijdige autoschade is er altijd een tegenpartij in het spel. De autoschade is bijvoorbeeld ontstaan door een botsing met een andere auto. In dat geval zal de andere partij de veroorzaker van de autoschade aansprakelijk stellen. Deze autoschade moet altijd worden gemeld via het schadeformulier van de verzekeraar. Na het claimen van de schade zal de verzekeraar de aanvraag beoordelen. Daarbij wordt gekeken naar een aantal zaken, bijvoorbeeld naar of de schade niet opzettelijk is ontstaan en of de verzekerde terecht aansprakelijk is gesteld.

Autoschade niet melden
In een aantal situaties is het niet verstandig de autoschade te melden. Vaak is dit het geval bij kleine schades. Het kan dan goedkoper zijn om de schade zelf te betalen, zodat de schade vrije jaren en no-claimkorting, behouden blijven. Wanneer je een schade claimt op de autoverzekering, kan de verzekeraar deze wel uitkeren maar val je terug in schadevrije jaren. Dit zorgt ervoor dat de premie van je autoverzekering omhoog gaat omdat je minder korting krijgt. Bij een schadeclaim wordt het aantal schadevrije jaren gemiddeld verminderd met vijf jaar. Op de langere termijn kan het de overweging waard zijn om de schade zelf te betalen.

In de volgende gevallen kun je beter wel de schade claim op de autoverzekering:

  • De kosten voor de reparatie zijn te hoog om zelf te betalen.
  • De schade is niet je eigen schuld.
  • Je hebt een no-claimbeschermer.
  • Je aantal schadevrije jaren is al zo hoog, dat het geen effect heeft op je korting als je terugvalt op de bonus-malus-ladder.

Bij de meeste verzekeraars kan schade zowel online, telefonisch als via de post worden gemaild. Heb je een autoverzekering lopen via Verzekeringen.com? Dan kun je contact met ons opnemen voor het melden van een autoschade.


Lees ook:

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in juni 2016. Laatst gewijzigd op 20 juni 2016.