Ruitschade aan auto, wat moet ik doen?

Een gebroken ruit of een sterretje in de voorruit is niet altijd te voorkomen. Of de kosten voor reparatie of vervanging worden vergoed, hangt af van de dekking van je autoverzekering. Lees onderstaande tips en adviezen in geval van ruitschade.

Ongeveer 1 op de 4 automobilisten krijgt te maken met ruitschade. Een sterretje in de ruit kost al gauw rond de 100 euro en een nieuwe ruit circa 450 euro. In geval van ruitschade is het belangrijk eerst te kijken naar de dekking van je autoverzekering. De beperkt casco(WA+) en allrisk autoverzekering vergoeden (deels) de kosten, maar wanneer je een WA-autoverzekering hebt zal je ruitschade zelf moeten betalen. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering vind je precies hoe de verzekeraar omgaat met ruitschade.

Barst of ster in de ruit
In geval van ruitschade zijn er twee soorten schades: het sterretje en de barst. Een sterretje in de voorruit kan vaak, wanneer je er op tijd bij bent, verholpen worden met een harsinjectie. Daarnaast kan er sprake zijn van een scheur of barst, dan is reparatie vaak niet mogelijk en moet de ruit worden vervangen. Met een WA-plus en allrisk autoverzekering ben je verzekerd tegen ruitschade. Het is vervolgens van belang dat je nagaat bij de verzekeraar bij welke schadeherstelbedrijven je de ruit kunt laten repareren of vervangen. Verzekeraars hebben namelijk vaak kortingsafspraken gemaakt met bepaalde herstelbedrijven.

Verschil repareren of vervangen
Veel verzekeraars laten het eigen risico van 135 tot 150 euro bij een sterretje in de ruit gedeeltelijk of geheel vervallen, wanneer je kiest voor reparatie in plaats van het vervangen van de ruit. Deze keuze kun je echter niet altijd maken. Bijvoorbeeld wanneer een barst of scheur niet meer te repareren valt. Vaak betaal je bij vervanging dan het eigen risico van 135 tot 150 euro. Dit eigen risico wordt bij veel autoverzekeraars gehalveerd wanneer je naar een schadeherstelbedrijf gaat waar de verzekeraar bij aangesloten is. Verzekeraars werken samen met bepaalde schadeherstelbedrijven om kwaliteit, garantie en service te kunnen waarborgen.

Aangesloten herstelbedrijven
Bepaalde verzekeraars bieden bijvoorbeeld alleen de mogelijkheid om de ruitschade te herstellen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de FOCWA of BOVAG, zoals Autotaalglas of GlasGarage. Wanneer je ervoor kiest om de ruit niet bij een aangesloten herstelbedrijf te laten repareren, kan het zijn dat je verzekeraar de schade niet vergoed. Of je betaalt dan een hoger eigen risico. In de polisvoorwaarden en op de groene kaart staat precies bij welk bedrijf je terecht om de ruit te laten repareren of vervangen. Mocht je toch twijfelen, neem dan even contact op met de verzekeraar of tussenpersoon waar je de autoverzekering hebt afgesloten.

Voor het herstellen of repareren van de autoruit hoef je geen schadeformulier in te vullen. Daarnaast betaalt de verzekeraar vaak de kosten direct aan het geselecteerde herstelbedrijf. Je hoeft dan niet eerst zelf de kosten voor herstel of reparatie te betalen. Toch hanteren verzekeraars soms een eigen risico dat je moet betalen bij reparatie of vervanging van de ruit. Dit verschilt per autoverzekeraar.

Reparatie van de ruit heeft doorgaans geen gevolgen voor je trede op de bonus/malus-ladder, maar in sommige gevallen heeft vervanging van de ruit wel invloed. Er zijn daarnaast ook verzekeraars die de stijging op de BM-ladder een jaar stopzetten als er niet is gekozen voor reparatie of vervanging via een aangesloten herstelbedrijf.

Heb je ruitschade?

  1. Check de dekking van je autoverzekering
  2. Lees de polisvoorwaarden van de autoverzekering
  3. Bekijk bij welke herstelbedrijven je verzekeraar is aangesloten
  4. Check onder welke voorwaarden de ruit wordt vervangen of gerepareerd (eigen risico en invloed op BM-ladder)
  5. Maak een afspraak met het aangesloten herstelbedrijf
  6. Laat je ruit vervangen of herstellen en je kunt weer veilig de weg op

Lees ook:

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in maart 2015. Laatst gewijzigd op 19 januari 2016.