Hoe zeg ik mijn autoverzekering op?

Het opzeggen van de autoverzekering is tegenwoordig veel eenvoudiger en gaat sneller dan voorheen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de autoverzekering wilt opzeggen. Voorkom in ieder geval onnodige kosten en rompslomp door rekening te houden met een aantal punten.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je je autoverzekering wilt opzeggen. Bijvoorbeeld bij verkoop van je auto, bij inruilen, overschrijven of na wijziging van premie en/of polisvoorwaarden door de autoverzekeraar. Het opzeggen van de autoverzekering kun je eenvoudig zelf doen. Naast het opzeggen van de autoverzekering kun je er ook voor kiezen om de verzekering opschorten. Voor het opzeggen geldt sinds 1 januari 2010 standaard een contracttermijn van één jaar. Na een verzekeringsjaar is de polis dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van één maand. Dit geldt echter wel aan voor verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.


Autoverzekering opzeggen
Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarbij je de autoverzekering wilt opzeggen. Het opzeggen van een autoverzekering gaat in ieder geval veel eenvoudiger dan een paar jaar geleden. Bij een aantal autoverzekeraars hoef je geen 12 maanden te blijven zitten. In het eerste verzekeringsjaar kun je dan al dagelijks opzeggen.

 • Verkoop of inruil auto
  Bij verkoop of inruil van je auto ontvang je een vrijwaringsbewijs. Op het vrijwaringsbewijs staat het kenteken van het voertuig en de datum van verkoop. Het vrijwaringsbewijs hebben verzekeraars vaak nodig bij het opzeggen van de autoverzekering. Een opzegtermijn geldt niet bij de verkoop of inruil van de auto. De autoverzekering wordt een dag na de verkoopdatum van je auto opgezegd. Voorbeeld: je verkoopt de auto op 1 juni, de verzekeraar beëindigt de autoverzekering vervolgens vanaf 2 juni.

Het kan ook zijn dat je de nieuwe auto wilt verzekeren op je huidige autoverzekering. Zorg er dan voor dat je dit tijdig doorgeeft aan je autoverzekeraar. In veel gevallen hoef je dan geen vrijwaringsbewijs toe te sturen. Vanaf de dag van aankoop wordt de nieuwe auto dan ingevoerd als verzekerd object op de polis. Er wordt wel gekeken door de verzekeraar of er een premiewijziging plaatsvindt. De nieuwe premie van de autoverzekering wordt namelijk gebaseerd op de nieuwe auto.

 • Wijziging premie en/of voorwaarden door verzekeraar
  Het kan voor komen dat een verzekeraar tussentijds de premie van de autoverzekering verhoogt of de polisvoorwaarden aanpast. Mocht dit voor jouw nadelig uitpakken, dan heb je recht op tussentijds opzeggen. Ook wanneer er geen bewijs is dat dit gecommuniceerd is, moet de verzekeraar een opzeggen naderhand alsnog accepteren. Zorg er in ieder geval voor dat je binnen 30 dagen schriftelijk opzegt nadat je bericht van de verzekeraar hebt ontvangen.

Lees ook: Is tussentijds opzeggen van de autoverzekering mogelijk?

 • Overstappen autoverzekering
  Tegenwoordig is het erg eenvoudig zelf autoverzekeringen te vergelijken. Je kunt flink wat geld besparen door eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld elk jaar) de premie van je huidige autoverzekering te vergelijken met andere verzekeraars. Wil je overstappen naar een andere autoverzekeraar? Zeg dan eerst de huidige autoverzekering op. Doorgaans moet je dit schriftelijk of per email aan de verzekeraar doorgeven. Houd in dat geval rekening met één maand opzegtermijn. Let hier goed op bij het ingaan van de nieuwe autoverzekering.

  Bij het overstappen van autoverzekering is het van belang dat je rekening houdt met de contractduur van de autoverzekering. In het eerste verzekeringsjaar is het vaak niet mogelijk de autoverzekering op te zeggen. Pas nadat het eerste jaar voorbij is, kun je de autoverzekering op elk gewenst moment opzeggen. Houd wel rekening met een opzegtermijn van één maand. Zeg in ieder geval nooit je polis op voordat je een nieuwe autoverzekering hebt afgesloten.

Uitzonderingen opzegtermijn
Vanaf 1 januari 2010 geldt standaard een contractduur van één jaar. Na het eerste verzekeringsjaar kun je de polis dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij de opzegtermijn niet of anders geldt:

 • Een opzegtermijn geldt niet als de verzekeraar de premie en/of polisvoorwaarden in jouw nadeel wijzigt.
 • Als de premie of voorwaarden wijzigen na een schadeclaim mag je niet direct opzeggen.
 • Het verhogen van het verzekerde bedrag is geen reden om direct te kunnen opzeggen.
 • Bij verkoop van je auto kun je de autoverzekering opzeggen. In dat geval geldt geen opzegtermijn.

Het kan ook zijn dat je autoverzekeraar de polis tussentijds opzegt. Een verzekeraar kan de verzekering tussentijds opzeggen wanneer je te veel schade claimt. De opzegtermijn is in dat geval maximaal 2 maanden. Verzekeraars moeten deze sancties wel vermelden in de voorwaarden. Daarnaast moet een reeds ingediende claim nog wel worden afgehandeld.

Autoverzekering opschorten
In plaats van het opzeggen van de autoverzekering, kun je er ook voor kiezen om de autoverzekering op te schorten. Bijvoorbeeld wanneer je nog niet direct een andere auto koopt. Na het opschorten van de verzekering betaal je geen premie meer. Na aankoop van je nieuwe auto, kun je deze vervolgens direct verzekeren op basis van dezelfde dekking. Voordeel is dat bij opschorten van de autoverzekering de schadevrije jaren 3 jaar geldig blijven. Bij het beëindigen is dit slechts 1 jaar.

Lees ook: Wat betekent het opschorten van een autoverzekering?

Opzegkosten en premieteruggave
In sommige gevallen betaal je beëindigingskosten als je de verzekering tussentijds opzegt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij beëindiging van de autoverzekering in het eerst jaar. Deze kosten kunnen verschillen van een paar euro tot ruim 25 euro. Opzegkosten staan vaak niet in de polisvoorwaarden en worden doorgaans verrekend met de eventuele premieteruggave.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog premie aan de verzekeraar schuldig bent. Voor het opzeggen van de autoverzekering moet je eerst de premie betaalt hebben (betalingsplicht). Het teveel betaalde bedrag wordt daarna weer teruggestort. Na een eerste contractsperiode hoor je altijd vooruitbetaalde premie (incl. assurantiebelasting) terug te krijgen. De verzekeraar kan hier nog wel administratiekosten over aftrekken.

Opzegbrief
Het opzeggen van een autoverzekering moet je zelf doen. Maar tegenwoordig zijn er online en via verzekeraars verschillende opzegbrieven verkrijgbaar. Zorg in ieder geval voor een schriftelijk bevestiging bij het opzeggen. Eventueel kun je ook gebruik maken van de website Opzeggen.nl. Via deze site kun je ook verschillende opzegbrieven vinden. Deze kun je zelf versturen of tegenbetaling door hun laten versturen. Heb je via Verzekeringen.com een autoverzekering afgesloten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je dan met het opzeggen of overschrijven van je autoverzekering.

Tip: sluit tijdig een nieuwe autoverzekering af of laat deze op een toekomstige datum ingaan.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot opzeggen beantwoord in juni 2015. Laatst gewijzigd op 1 juni 2015.