Wat wordt verstaan onder dagwaarde van mijn auto?

De term ‘dagwaarde’ in combinatie met de autoverzekering komt vaak voor. Deze dagwaarde is van een aantal factoren afhankelijk, maar wat is de dagwaarde?

De dagwaarde is het bedrag dat jouw auto op dat moment nog waard is. Autoverzekeraars gebruiken de dagwaarde om te bepalen welk bedrag moet worden uitgekeerd bij schade. Dit is natuurlijk afhankelijk van de dekking van de autoverzekering. Bij een WA plus en Allrisk (volledig casco) autoverzekering is de dagwaarde van belang. Bij de WA-autoverzekering is namelijk alleen schade gedekt welk je aan derden toebrengt. Schade aan de eigen auto is niet gedekt.

Wanneer de schade door iemand anders wordt veroorzaakt, krijg je de herstelkosten, dagwaarde of nieuwwaarde vergoed. De dagwaarde wordt vergoed wanneer de schade aan jouw auto meer gaat kosten dan de auto op dat moment waard is. Deze dagwaarde is van een aantal factoren afhankelijk, zoals:

  • Kilometerstand
  • Leeftijd van de auto
  • Staat van onderhoud
  • Accessoires

Het kan zijn dat de dagwaarde minder is dan de verkoopwaarde of inruilwaarde. In dat geval kun je van de vergoeding niet een zelfde auto kopen, maar zal je geld bij moeten leggen. Vaak wordt de dagwaarde bepaald door op de nieuwwaarde van de auto een afschrijvingsmethode toe te passen. Daarnaast nemen sommige verzekeraars de accessoires die op of in de auto zitten mee in de dagwaarde.

Berekenen dagwaarde
Let er op dat de dagwaarde slechts een indicatie is. Voor het berekenen van de dagwaarde wordt gebruik gemaakt van koerslijsten, bijvoorbeeld van de ANWB. Tevens kun je bij de BOVAG of Autototaal terecht om de dagwaarde van jouw auto te controleren. Alleen van auto’s tot 7 jaar wordt de dagwaarde vastgesteld.

Uitzonderingen
Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Bij nieuwe voertuigen kun je de auto vaak verzekeren tegen de nieuwwaarde. Gedurende de eerste 3 jaar daalt de hoogte van de uitkering met een vast percentage. Na deze drie jaar keert de verzekeraar de dagwaarde uit. Daarnaast is het bij een oldtimerverzekering mogelijk de auto te verzekeren tegen de getaxeerde waarde. Gedurende de geldigheid van het taxatierapport wordt dan de getaxeerde waarde vergoed.

Nieuwwaarde regeling
Er zijn verschillende verzekeraars die ook een nieuwwaarde regeling hebben. Wanneer je dan schade hebt aan een ‘vrij’ nieuwe auto, dan krijg je de totale nieuwwaarde vergoed. Ook als de dagwaarde hiervan door afschrijving gedaald is.

Autoverzekeringen vergelijken
Het is aan te raden om de dagwaarde mee te nemen bij het vergelijken van autoverzekeringen. Verzekeraars keren namelijk afhankelijk van de polisvoorwaarden de nieuwwaarde of dagwaarde uit. Autoverzekeraars hanteren verschillende regelingen, zoals de nieuwwaarderegeling en afschrijvingsregeling. De nieuwwaarde regeling geldt vaak voor het eerste jaar. Het gaat dan om de cataloguswaarde of het exacte aanschafbedrag. Daarna geldt meestal de afschrijvingsregeling in het tweede en derde jaar. In andere gevallen wordt de dagwaarde van de auto vergoed.

Lees ook:
Hoe kom ik achter de nieuwwaarde van mijn auto?

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 16 juli 2014.