Stormschade aan auto: wat dekt de autoverzekering?

Door stormschade kan het voorkomen dat je auto beschadigd raakt of door een omgevallen boom op het dak zelfs total loss wordt verklaard. Of deze schade aan je auto wordt vergoed is voor een groot deel afhankelijk van de dekking van je autoverzekering.

Steeds vaker krijgen we in Nederland door klimaatverandering te maken met onstuimig weer en kan storm voor flink wat schade zorgen. Maar hoe zit het met stormschade aan je auto? Schade aan je auto als gevolg van een storm wordt niet altijd gedekt. Dit is afhankelijke van de dekking. Bij een WA-autoverzekering wordt stormschade bijvoorbeeld nooit gedekt. Met een WA-plus of allrisk dekking wordt stormschade vaak wel vergoed. Om zeker te weten hoe je verzekeraar omgaat met stormschades is het van belang de polisvoorwaarden van je autoverzekering te bekijken.

Wanneer sprake van storm?
Bij het claimen van schade door storm bekijkt de verzekeraar of er echt sprake was van storm. Het KNMI spreekt van storm bij windkracht 9 of hoger. Verzekeraars spreken echter al eerder van een storm, vanaf windkracht 7. Bij twijfel zullen verzekeraars de weergegevens opvragen bij het KNMI. Voor het ontstaan van een recht op schadevergoeding moet in Nederland in principe een windsnelheid van minstens 14 meter per seconden gemeten zijn door het KNMI.

Dekking autoverzekering
Afhankelijk van de dekking van je autoverzekering wordt stormschade vergoed. Met een WA-autoverzekering is alleen schade vergoed die je bij andere veroorzaakt. Schade aan je auto door storm wordt in dat geval niet vergoed. Bij een WA-plus of allrisk dekking is schade door storm vaak wel te claimen. Vaak heeft het claimen van stormschade geen gevolgen voor de premie. Toch gaan sommige verzekeraars anders om met het vergoeden van stormschade. Het is daarom belangrijk de polisvoorwaarden van je autoverzekering door te nemen. Hierin staat vermeld hoe de verzekeraar omgaat met stormschades en welk gevolgen dit heeft voor de premie of schadevrije jaren.

Het kan ook zijn dat je een zogeheten modulaire autoverzekering hebt afgesloten. Daarbij kun je vaak kiezen uit de rubrieken ruitschade, diefstal, aanrijding en natuur. In dat geval is het van belang dat je de rubriek natuur meeverzekerd. Vaak is het indienen van stormschade niet van invloed op de premie van je autoverzekering. Toch is het belangrijk dit vooraf goed controleren.

Accessoires en bagage
Schade door storm is vaak gedekt op de WA-plus of allrisk dekking, maar er kan natuurlijk ook schade ontstaan aan accessoires of bagage in de auto. Vaak zijn accessoires zoals autoradio/cd-speler, trekhaak en navigatiesysteem standaard meeverzekerd. Ook schade aan bagage is vaak tot een maximum van 250 euro meeverzekerd. Daarbij kun je denken aan spullen in of op de auto zoals kleding of los navigatiesysteem.

Sommige verzekeraars hanteren echter uitsluitingen of andere vergoedingen, het is daarom ook hier van belang de polisvoorwaarden te checken. In sommige situaties krijg je bijvoorbeeld geen vergoeding. Bijvoorbeeld als je je auto op een veiligere plek had kunnen zetten.


Total loss
Is je auto niet meer te repareren en is de schade verzekerd? Dan wordt vaak de schade vergoed afhankelijk van het bouwjaar van de auto. Autoverzekeraars hebben vaak twee redenen om je auto total-loss te verklaren: de auto heeft zoveel schade dat hij niet meer is te repareren. Dit heet technisch total loss. Of de kosten voor reparatie zijn hoger dan de dagwaarde van de auto. Dit heet economisch total loss. Wanneer je auto total loss is verklaard, komt deze vaak in aanmerking voor de nieuwwaarderegeling, aanschafwaarderegeling of dagwaarderegeling.

Nieuwwaarderegeling
De nieuwwaarderegeling geldt vaak voor auto’s van maximaal 1 jaar oud. Dat betekent dat je bij total loss of diefstal meestal de nieuwwaarde tot 12 maanden na aankoop van je auto terugkrijgt. Het verschilt per verzekeraar hoelang de regeling geldig is. Het merendeel van de verzekeraars biedt een nieuwwaarderegeling van 1 jaar aan. Sommige verzekeraars bieden twee of drie jaar aan.

De nieuwwaarderegeling geldt uiteraard alleen wanneer je een beperkt casco of allrisk autoverzekering hebt afgesloten. Deze regeling zorgt ervoor dat je bij diefstal of total loss een schadebedrag vergoed krijgt, waarmee jee een soortgelijke nieuwe auto kunt kopen.

Aanschafwaarderegeling
Koop je een tweedehands auto die op het moment dat je deze kocht tussen de 1 en 5 jaar oud was? Dan geldt de nieuwwaarderegeling meestal niet. Autoverzekeraars bieden daarom ook een aanschafwaarderegeling. Deze regeling zorgt ervoor dat je de eerste periode (na het kopen van de auto) het aankoopbedrag terug krijgt. Vaak moet je dan wel een aankoopbon hebben en de auto bij een erkende garage hebben gekocht. Ook hier verschilt per verzekeraar hoelang de regeling geldig is. Dit staat vermeld in de polisvoorwaarden. De aanschafwaarderegeling varieert meestal van een half jaar, tot wel 3 jaar na aankoop.

Dagwaarderegeling
De dagwaarderegeling geldt als je niet meer in aanmerking komt voor de nieuwwaarderegeling of de aanschafwaarderegeling. Doorgaans geldt dit voor auto’s ouder dan 5 jaar. Je krijgt bij total loss of diefstal dan de dagwaarde vergoed. Daarbij gaan verzekeraars uit van de dagwaarde die vermeld staat in ANWB-koerslijst plus 10 procent. De vergoeding die je daadwerkelijk ontvangt is dus afhankelijk van de dagwaarde van de auto op dat moment.

Welke regeling de autoverzekeraar in de persoonlijke situatie hanteert, kan per verzekeraar verschillen. In de polisvoorwaarden staat precies beschreven wanneer de verzekerde recht heeft op welke regeling.


Stormschade claimen
Voor het claimen van stormschade is het van belang dat je foto’s maakt van de schade en het tijdstip noteert. Bij twijfel of er wel sprake was van een storm, kan dit later aan de hand van het tijdstip en locatie precies worden bepaald. Daarnaast is het zaak dat je de schade zo snel mogelijk meldt bij je verzekeraar of tussenpersoon.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in juni 2015. Laatst gewijzigd op 23 juni 2015.