Smartphone kapot tijdens vakantie? Claim op inboedelverzekering!

Raken spullen tijdens je vakantie verloren of beschadigd? Claim deze dan op de inboedelverzekering in plaats van op de reisverzekering. De Consumentenbond heeft namelijk onderzoek gedaan naar de afschrijvingslijsten van verzekeraars. Een smartphone wordt bijvoorbeeld sneller afgeschreven bij de reisverzekering.
Grote verschillen in afschrijving bij inboedelverzekering en reisverzekering

Grote verschillen in afschrijving bij inboedelverzekering en reisverzekering

Een smartphone, tablet, laptop of camera verliest bij de reisverzekering veel sneller zijn waarde dan bij de inboedelverzekering het geval is. Hoe sneller deze afschrijving verloopt, hoe lager de vergoeding. De Consumentenbond stelt naar aanleiding van het onderzoek naar afschrijvingslijsten van verzekeraars, dat de afschrijving bij de reisverzekering veel sneller verloopt dan bij de inboedelverzekering. Omdat consumenten mogen claimen bij de gunstigste verzekering, is het dus slimmer om verloren of gesloten spullen op vakantie te claimen op de inboedelverzekering. Voorwaarde is echter wel dat de inboedelverzekering een buitenshuisdekking heeft.

Grote verschillen afschrijvingslijsten
Voor het onderzoek heeft de bond 20 verzekeraars gevraagd inzage te geven in de afschrijvingslijsten van de inboedel- en reisverzekering. Slechts acht verzekeraars (Aegon, Bovag, Europeesche Verzekeringen, De Nederlanden van Nu, Nationale-Nederlanden, Reaal, Turien & Co en Zelf) wilden uiteindelijk meewerken aan het onderzoek. Andere verzekeraars: ABN Amro, Allianz, ASR, Centraal Beheer, Delta Lloyd, Ohra, Interpolis, ANWB, London, Klaverblad en Univé, wilden deze afschrijvingslijsten om verschillend redenen niet delen met de Consumentenbond. De lijsten zouden bijvoorbeeld een verkeerd beeld kunnen schetsen of de waarde van producten en de uitkering zouden kunnen afwijken.

Bij verzekeraars die hun afschrijvingslijsten wel wilden delen zijn er ook grote verschillen onderling. Vaak valt de vergoeding voor spullen die je claimt op de reisverzekering met bagagedekking behoorlijk tegen. Wanneer je spullen slecht een jaar oud zijn, ontvang je namelijk nog maar de dagwaarde. Volgens de bond is het niet zo dat verzekeraars producten heel snel of juist heel langzaam afschrijven, maar zijn er wel duidelijke verschillen per product en verzekeraar.
 

Spullen beter claimen op de inboedelverzekering tijdens vakantie
Bron: Consumentenbond - Geldgids 5 juli/augustus 2016


Inboedelverzekering
Bij de inboedelverzekering met buitenshuisdekking keren verzekeraars veel langer de nieuwwaarde uit dan bij de reisverzekering. Ter vergelijking neemt de bond een bril op sterkte. Veel inboedel- en reisverzekeraars schrijven een bril in vijf jaar af. Bij verlies van een drie jaar oude bril ontvang bij de reisverzekering nog 40% van de nieuwwaarde. Echter krijg je bij veel inboedelverzekeringen nog het volledige aankoopbedrag vergoed. In meerdere gevallen keert de inboedelverzekering meer uit dan de reisverzekering. Vakantiegangers kunnen daarom beter een smartphone of ander product, claimen op de inboedelverzekering.

De Consumentenbond pleit ervoor dat verzekeraars hun afschrijvingslijsten openbaar maken. Volgens de bond zouden verzekeraars zo open en eerlijk mogelijk moeten zijn over hoe de vergoeding wordt bepaald. Afschrijvingslijsten zijn hier een belangrijk onderdeel van. Consumenten weten dan ook beter waar ze aan toe zijn bij het afsluiten van de verzekering. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) liet weten het met de consumentorganisatie eens te zijn.

Gepubliceerd op 7 juli 2016 om 16:36 uur.