Verschillen bijzondere kosten bij opstalverzekering groot

De verschillen in bijzondere kosten bij de opstalverzekering zijn volgens de Consumentenbond groot. De omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn hebben de grote verschillen in bijzondere kosten bij de opstalverzekering aan het licht gebracht.
Consumentenbond wijst op grote verschillen bijzondere kosten bij opstalverzekering

Consumentenbond wijst op grote verschillen bijzondere kosten bij opstalverzekering

Een aantal bewoners van de huizen die zijn getroffen, verblijven al bijna drie maanden bijvoorbeeld. Dit is een voorbeeld van bijzondere kosten, die volgens de Consumentenbond niet door alle opstalverzekeringen op dezelfde manier worden gedekt. Vrijwel alle verzekeraars hanteren een maximumtermijn van drie maanden. In geval van herbouwing van de woning, zoals in Alphen aan den Rijn, dan wordt die termijn vaak verlengd naar een jaar.

Veel verzekeraars vergoeden echter niet de kosten van het verblijf elders, maar vergoeden alleen en bedrag voor ‘huurderving’. Dat is een vergoeding van misgelopen huurinkomsten, ook als de verzekerde zelf bewoner is. De Consumentenbond heeft de verschillende in bijzondere kosten bij de opstalverzekering verder in kaart gebracht. De volgende verzekeraars vergoeden alleen een bedrag voor huurderving:

De enige verzekeraars die het verblijf elders onbeperkt dekken, zijn:

Beste dekking bijzondere kosten

De Consumentenbond heeft de verzekeraars Delta Lloyd, Ohra, United Insurance, Avéro Achmea en FBTO, aangemerkt als de verzekeraars met de beste dekking voor bijzondere kosten. Naast verblijfkosten vergoeden deze verzekeraars ook bereddingskosten om schade te voorkomen of te verminderen, opruimingskosten, saneringskosten, herstel van tuinschade en door de overheid verplichte veiligheidsmaatregelen.

Van alle 58 onderzochte opstalverzekeringen dekt de extra uitgebreide polis van Aegon (het zogenoemde WVT Basis-product) de diverse bijzondere kosten het slechtst. Geen saneringskosten, geen herstel tuinschade en de kosten van door de overheid verplicht gestelde veiligheidsmaatregelen worden boven het verzekerd bedrag vergoed tot maximaal €250 per gebeurtenis. Bruns ten Brink, InShared, Klaverblad Verzekeringen, Kruidvat én de allrisk-verzekering van Aegon scoren op dit vlak eveneens matig.

Gepubliceerd op 2 november 2015 om 15:45 uur in de categorie opstalverzekering.